Na čo pozor pri drinkoch z plechovky?
6. 10. 2015, 8:00

Ťažká a rozcinkaná, ale recyklovateľná sklená fľaška, pohodlná, efektná a menej hygienická plechovka alebo skladná a neekologický plast? Pri všetkých troch sú pre a proti. Ideálne by síce bolo celý deň si čapovať čistú pramenistú - nezávadnú, chutnú a výživnú vodu z kohútika, to je však pri dnešnom štýle života takmer nemožné. Aké sú najväčší prímy a úskalia plechovky?
Nezdravé nápoje
V plechovkách si väčšinou (lebo sa v nich predávajú), kupujeme drinky s veľmi nezdravým zložením, takzvané „pozvbudzováky“ veľmi výraznejšej chuti – horkej, kyslej, sladkej. Že niečo vypijete na pár hltov, však neznamená, že to v vašom tele nič nezanechá alebo to organizmus rýchlo strávi a vstrebe.
Množstvo konzervantov a farbív pridávaných do nápojov, aby mali požadovanú konzistenciu, farbu, vôňu a účinky, je extrémny. Jedna výrazná prímes potláča druhú, prebiehajú v nich vysoko špecializované chemické procesy. Obrovské dávky rafinovaného cukru a sladidiel nám nárazovo vystrelia energiu a telo ňou nakrátko oklamú, má čo pritom robiť srdcovo-cievny systém aj žalúdok. Odsledujte si po vypití tlkot srdca a telesný tep.
Marketing
Iste, plechovka načas zachová nápoj v určitej teplote, ochráni bublinky a zabráni fotosyntéze vplyvom priameho svetla, nielen preto však ako obal funguje. Ku kúpe plechovky nás mnohokrát motivujú práve senzorické vlastnosti nádoby a nápoja v nej. To, že ju ikonicky otvoríme, je nenápadná v kabelke a môžeme ju hodiť cez celú miestnosť kolegovi (ako v reklame).
Svojím zvukom po otvorení aj malým objemov v nás evokuje intenzívne osviežujúci, silný nápoj, ktorý nás „postaví na nohy“. Pritom to, že väčšinou obsahuje len dve či tri decilitre tekutiny, ktorá nie je o nič „intenzívnejšia“ ako iné nápoje, automaticky neznižuje jej cenu, skôr naopak. Mnoho z týchto vnemov sú len podvedomé asociácie z reklám. V skutočnosti v plechu môže byť rovnako naničhodný a nezdravý nápoj ako v plastovom pohári staničného bufetu.
Módna cola: Marc Jacobs navrhol tri trendy plechovky
Riziko vírusov
Plechovky s pitím sú tiež najnáchylnejšie na prenos baktérií a to aj výrazne choroboplodných. Častejšie sa na nich vyskytuje napríklad takzvaný potkaní vírus, ktorý sa prenáš výlučkami týchto nehygienických zvieracích milovníkov skladových priestorov. Baktéria samozrejme prežije aj bez viditeľného dôkazu. A keďže na plechovku priamo prikladáme ústa a stretáva sa so slinami, prenos môže byť okamžitý. Hantavírus sa pritom prejavuje ako silnejšia chrípka a následky môžu smerovať až do truhly. Pri pití z plechovky preto napriek zaužívaným obrazom z reklamy používajte pohár či slamku.
Autor: Hana