Čo robí káva s telom po jedle? Niektoré dôsledky vás môžu prekvapiť
30. 5. 2025, 8:00

Zdroj: shutterstock
Že káva podporuje trávenie? Len do určitej miery. Ak ju pijete hneď po jedle, môžete si zablokovať vstrebávanie dôležitých živín a narobiť viac škody, ako úžitku.
Ak si rada vychutnávate kávu bezprostredne po tom, ako ste sa naobedovali, robíte totiž veľkú chybu. Tento obľúbený čierny nápoj má na vaše telo aj negatívne účinky – a zďaleka nejde len o spomalenie vstrebávania železa, ktoré ste prijali počas jedenia.
Káva a živiny: nerozlučné (ne)priateľstvo
Aj napriek tomu, že sa často hovorí o priaznivých účinkoch kávy na trávenie, nemusí to byť vždy celkom pravda. Káva obsahuje nielen kofeín, ale aj triesloviny, polyfenoly a kyslé látky, ktoré znižujú vstrebávanie dôležitých minerálov. Najmä železo, horčík, vápnik, zinok či vitamín D – to všetko môže byť v tele výrazne obmedzené, ak ich skombinujete s kávou.
A teraz pozor – týka sa to nielen jedla, ale aj doplnkov výživy. Ak si napríklad ráno dáte tabletku s magnéziom a vzápätí zapijete šálkou espressa, robíte presný opak toho, čo vaše telo potrebuje.
Káva a železo: neviditeľná krádež energie
Káva po jedle výrazne sťažuje vstrebávanie železa z rastlinnej stravy – a to aj v prípade, že ju vypijete ešte hodinu po obede. Telo si tak nedokáže z jedla zobrať to, čo by inak mohlo. Výsledok? Dlhodobý nedostatok železa vedie k únave, slabosti, studeným rukám, depresívnym stavom a dokonca aj vypadávaniu vlasov. Ak sa teda stravujete prevažne rastlinne, mali by ste byť ešte opatrnejšia.
Zdroj: Shutterstock
Poslednú kávu dňa vypite ideálne o dvanástej.
Vápnik, horčík aj vitamín D – skrytí poškodení
Kofeín narúša nielen absorpciu živín, ale zvyšuje aj ich vylučovanie z tela. Znamená to, že kým vaše črevo ešte len zápasí so vstrebávaním živín, obličky ich už tlačia von močom. Takto sa z tela rýchlo stráca vápnik, horčík, draslík, sodík či fosfor. A ak ste si mysleli, že aspoň vitamíny skupiny B sú v bezpečí, nie je to tak – výnimku tvorí len B12, ktorý sa paradoxne lepšie vstrebáva.
Ak si teda pravidelne doprajete viac ako 3 či 4 šálky kávy denne, mali by ste vedome zvyšovať príjem týchto látok – či už cez jedlo, alebo doplnky výživy. Ale pozor, tie opäť nepite s kávou!

Strana
1/3