Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo spôsobí prejedanie sa mandarínkami?

Reklama

Mandarínky sú malé ovocie, ľahko sa šúpu a bývajú často bez semienok. Sú obľúbené najmä u detí, pretože sú ľahké jedlo a sú sladšie ako iné druhy citrusov. Aj keď môže byť lákavé zjesť niekoľko mandarínok naraz, môžu sa u vás objaviť nežiaduce účinky, vzhľadom na obsah vitamínu C a kyslosť v tomto ovocí.



Vitamín C
Denná odporúčaná dávka vitamínu C sa pohybuje medzi 75 a 90 mg za deň. Priemerná mandarínka má 36 mg vitamínu C. Preto, jesť dve až tri mandarínky znamená, že zrejme nebudete potrebovať viac céčka v ten deň. Keď si vezmete ešte vitamín C z iných zdrojov, môžete prekročiť túto hodnotu.

Vitamín C a nežiaduce účinky
Odporúča sa zostať pod hodnotou maximálne 2000 mg vitamínu C za deň, aby sa zabránilo nežiaducim účinkom. Nadmerný príjem vitamínu C má najčastejšie za následok hnačku, žalúdočné kŕče, migrény a možné obličkové kamene.

Nutričný deficit

Jesť príliš veľa mandarínok môže spôsobiť, že budete mať nedostatok ostatných vitamínov a živín potrebných pre optimálne zdravie. Musíte konzumovať širokú škálu potravín, ktoré spĺňajú vaše každodenné potreby výživy. Jesť príliš veľa jedného druhu potravín vás zasýti a znemožní vám jesť aj iné potraviny.

Zvýšenie hladiny cukru v krvi
U niektorých sa môže vyskytnúť zvýšenie hladiny cukru v krvi. Mandarínky obsahujú 9 g sacharidov v každom kuse ovocia. Každý diabetik musí byť opatrný pri mandarínkach a iných sladkých plodoch, ktoré môžu spôsobiť, že sa hladina cukru v krvi zvýši.

Vyvažovanie príjmu cukru s proteínom, ako aj telesné cvičenie a kontrola hladiny cukru v krvi je stále dôležitá pre udržanie si zdravej hladiny cukru v krvi. Telo každého človeka reaguje inak na príjem cukru, vrátane prirodzeného cukru v ovocí.

Autor: Lena

Varte s nami každý deň až do Vianoc!
Najobľúbenejšie recepty na prípravu vianočných pochúťok, vianočné recepty, sladkosti a dezerty, polievky či vianočné rybičky. Dnes si vyskúšajte:

Kaprová polievka so zeleninou
Vypitvanú a umytú rybu vykostíme a pokrájame na menšie kúsky. Mierne osolíme a odložíme odstáť. Hlavu, kosti a chvost dáme variť do vody a keď začne vrieť, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu a uvaríme... Celú prípravu s receptom a zložkami nájdete TU.

Vyberáme pre vás niečo PLUS