Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo spôsobuje zelenú farbu zemiakov a môžeme ich jesť?

Reklama

Zemiakov máme ako maku. K dispozícii sú hnedé, červené, žlté, aj fialové. A čo zelené?

Také ste už niekedy zjedli? Zelená farba zemiakov je spôsobená chemickými zmenami. Keď je niečo na zemiaku zelené, nejde o nič zdravé, zeleným zemiakom je najlepšie sa vyhnúť.

Nezrelé
Zemiaky sú hľuzy, ktoré normálne rastú pod zemou. Ak sú nezrelé a skôr vystavené svetlu, produkujú chemické látky, ktorá spôsobujú, že im ozelenie šupka a začnú sa tvoriť toxické látky. Chemikálie sú vlastne obrana proti škodlivému pôsobeniu svetla, hmyzu a chorobám. Možno si myslíte, že je zelená len šupka, ale niekedy je zelený aj celý zemiak. Množstvo toxínov je v priamom vzťahu k množstvu stresu, ktorý zemiak na slnku utrpel.

Chemikálie
Toxíny pomáhajú zemiaku chrániť sa pred hmyzom, nesprávnym zaobchádzaním počas zberu a nevhodnými skladovacími podmienkami. Kým malé množstvo chemikálií v zemiakoch je prirodzené, jesť zemiaky s ich vyššou koncentráciou vám spôsobí žalúdočné problémy.

Ak naďabíte na takto „namáhaný“ zemiak, najlepšie je ho zlikvidovať. Ak nakupujete na trhu, starostlivo skúmajte každý zemiak. Vyhnite sa každému, ktorý je zelený. Ak ho predsa len skonzumujete, medzi príznaky otravy patrí horúčka, nevoľnosť a zvracanie, kŕče v bruchu a hnačka. Ak sa príznaky nezlepšia v priebehu niekoľkých hodín, ale ak pretrvávajú dlhšie, choďte k doktorovi.

Autor: maj
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS