Kyselina olejová alebo inak nazývaná omega-9 mastná kyselina je považovaná za jeden z najzdravších zdrojov tukov v strave. Kyselina olejová tvorí 55-80% olivového oleja a 15-20% oleja z hroznových jadier a je bežne používaná v potravinách ako náhrada za živočíšne tuky, ktoré majú vysoký obsah škodlivých nasýtených tukov.
Strava bohatšia na kyselinu olejovú spomaľuje rozvoj ochorenia srdca a podporuje produkciu vlastných antioxidantov. Olivový olej je výborný na pokožku a je bežnou praxou v Taliansku a Grécku po celé stáročia. Takže, ak máte záujem o prírodné hydratačné možnosti, kúpte si ho.
Hrá rozhodujúcu úlohu pri tvorbe bunkových membrán, správnom vývoji mozgu, ako aj regulácie rôznych telesných funkcií, vrátane krvného tlaku a zápalov. Omega-9 mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre celkové zdravie a sú dôležitou súčasťou prevencie srdcových chorôb a rakoviny. Kyselina olejová nie je nevyhnutná mastná kyselina, pretože telo ju môže produkovať za predpokladu, že esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6, sú zahrnuté v strave.
Ak sa chcete uistiť, že pokryjete svoje potreby omega trojky, šestky aj deviatky, tu sú niektoré z potravín, ktoré si naplánujte zjesť: olivový olej, olivy, avokádo, arašidy, pistáciové oriešky, lieskové orechy, makadamové orechy, repkový olej, zelenú listovú zeleninu.
Omega-9 mastná kyselina sa nepovažuje za zásadnú mastnú kyselinu, ale má pozitívny vplyv na zdravie, na zníženie hladiny cholesterolu v tele, znižuje inzulínovú rezistenciu, zlepšuje funkcie imunitného systému.
U dospelých, jedna alebo dve polievkové lyžice extra panenského oleja na deň poskytuje dostatok kyseliny olejovej. Aké sú príznaky nedostatku omega-9? Ekzém na koži, popraskané končeky prstov, lupiny, vypadávanie vlasov, suchá koža, suché oči, potrat, nepravidelný srdcový tep, tuhé alebo bolestivé kĺby.
Omega mastné kyseliny, všetky skupiny, môžu pomôcť prevencii a boju proti bežným chorobám a zdravotným problémom. Patrí k nim anorexia, diabetes mellitus, očné ochorenia, osteoporóza, klimakterické symptómy, predmenštruačný syndróm, akné, alkoholizmus, alergie, artritída, rakovina, tuberkulóza a vredy.
Majú omega-9 vedľajšie účinky?
Kým omega-3 a omega-6 majú niektoré (zriedkavo) hlásené nežiaduce účinky, omega-9 nemá žiadne. Avšak, buďte opatrní, ak užívate niektoré lieky na riedenie krvi alebo na srdce kvôli zvýšenému riziku krvácania.
Autor: Simona