Čo to znamená ľahké jedlo?
27. 7. 2015, 7:30

Chudneme, odtŕhame si od úst, cvičíme, snažíme sa žiť zdravo. Nie je to však len kvôli kráse a tvaru našej postavy, ale i kvôli tomu, že na moderného človeka číha okrem nadváhy veľa iných nepriateľov – cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu v pomerne mladom veku.
Light košíky
Mnoho týchto neduhov súvisí s nedostatkom pohybu, stresom a celkovou nesprávnou životosprávou, ale niektoré sa dajú celkom účinne zahnať zdravým a vyváženým stravovaním. Aj výrobcovia reagujú na tento trend – túžbu dnešných ľudí stravovať sa zdravo. V nákupných košíkoch sa nám objavuje stále viac výrobkov, na ktorých je napísané slovko "light". Sú však skutočne "light"?
Takto označené bývajú džúsy, maslá, pivo, syry, mrazené polotovary ba dokonca i zmrzlina alebo čokoláda. Spotrebiteľ sa nechá ľahko obalamutiť, a tak sme mnohí uverili tomu, že vďaka "light" výrobkom sa dokážeme perfektne postarať o líniu a ešte si aj môžeme dopriať to, na čo práve máme chuť. Chyba!
40% je limit
Zvykli sme si označenie "light" automaticky spájať s faktom, že daný výrobok má skutočne nižší obsah tuku alebo kalórií. Nemusí to byť bezpodmienečne tak a mnohé potraviny označené "light" vôbec nemusia byť nízkotučné a nízkokalorické. Preto, ak naozaj chcete klásť dôraz na to, aby ste mali v nákupnom košíku "light" produkty, skontrolujte si zakaždým etiketu. V zásade má toto označenie zmysel až vtedy, keď výrobok obsahuje aspoň o 40 % percent menej tuku a kalórií ako bežný zrovnateľný produkt.
Autor: Denisa