Čo všetko ničí váš úsmev: Najväčší strašiaci pre vaše zuby
16. 8. 2020, 21:36 (aktualizované: 16. 8. 2020, 21:51)

Zdroj: Shutterstock
Viete, čo ohrozuje váš zdravý chrup? Nielen v sladkostiach hľadajte vinníkov svojich kazov.
Mnohé si ničíte zuby samy, a to dennodenne. Nevedomky prostredníctvom svojich návykov, ktoré na prvý pohľad vôbec nemusia vyzerať nezdravo. RADÍ dentálna konzultantka z Dr. Martin Romana TVRDOŇOVÁ.
Sladkosti
Toto ste určite čakali a nie je čo riešiť. Cukor chutí baktériám, ktoré sa na zuby prichytia a vytvárajú zubný povlak. A vy ich veselo vyživujete, kŕmite ako domáce zvieratká. Baktérie premenia cukor na kyselinu a tá odvápňuje zubnú sklovinu. Napokon vzniká zubný kaz. Takže každou sladkosťou dodávate energiu škodlivým baktériám v ústach.
Sladké a bublinkové nápoje
Najhoršie je, ak si zo sladkých, z ovocných či energetických nápojov uchlipkávate po celý deň. Sliny totiž nemajú čas neutralizovať kyseliny v ústach, a tak sa prirodzene oslabuje zubná sklovina. Tej nerobia dobre ani perlivé nápoje, dokonca ani tie bez cukru.
Ovocie
Hoci má veľa vitamínov a prospešných látok, obsahuje aj cukry a nežiaduce kyseliny. Ide najmä o citrusy, ktoré kvôli kyselinám odvápňujú povrch zubnej skloviny. Najagresívnejší je podľa odborníkov grapefruit a citrón, najmenej šťava z pomaranča. Vyhnite sa však aj sušenému ovociu, v ktorom je veľa cukru. A na záver dobrá rada: Po konzumácii ovocia si hneď nechoďte čistiť zuby, pretože hrozí riziko citlivých zubov a odhalených krčkov.
Alkohol
Alkohol vytvára sucho v ústach, a to je hlavný problém. Ak už teda popíjate tvrdý alkohol, vždy ho zapite čistou vodou. Jednak zmyje alkohol zvnútra úst a tiež podporíte tvorbu slín, ktoré majú ochrannú funkciu. Ak rady po večeroch popíjate vínko, pozor - zuby sa vám nepoďakujú. No ak sa ho nedokážete vzdať, opäť jedna dobrá rada: Spolu s vínom si doprajte aj syr, ktorý je bohatý na vápnik, fosfor a bielkoviny. To všetko zasa chráni zuby pred kyselinami, takže sa celkový efekt vyrovná.
Rôzne pochutiny
Slané čipsy, arašidové chrumky, tyčinky, krekry. To všetko obsahuje rafinované sacharidy. Pri ich konzumácii vzniká v ústach kašovitá hmota, ktorá sa usádza na stoličkách a v medzizubných priestoroch. Dobrý nie je ani popcorn, pretože ostré šupky zvyčajne uviaznu pod zubami, zaseknú sa do ďasien. Tam ich narúšajú a baktérie majú sviatok.
Čo zubom prospieva?
„V prevencii jednoznačne víťazí použitie správne zvolených čistiacich pomôcok a čo najdokonalejšie odstránenie zubného povlaku. Keďže vznik zubného kazu má mnoho faktorov, dôležitá je aj vhodná strava s nízkym obsahom jednoduchých sacharidov. Doplňujúcim produktom, ktorý chráni zuby pred vznikom kazu, sú fluoridové prípravky, prípadne tie s obsahom fosfátových a kalciových iónov.
Žutie žuvačky má taktiež chrániaci charakter, pretože produkuje tvorbu slín. Sliny obsahujú protilátky a substancie, ktoré pomáhajú v boji proti baktériám. A, samozrejme, treba chodiť pravidelné kontroly,“ odporúča dentálna konzultantka Romana Tvrdoňová.