Reklama

Na čo všetko použiť bielka a žĺtky?

Reklama

Patria vajíčka medzi vašu obľúbenú potravinu? Konzumujete ich na raňajky, obed aj večeru? O vajičkach na raňajky sa hovorí ako o jedle šampiónov. Vajíčka sú bohaté na bielkoviny a sú ideálnou základňou pre mnoho, aj zdravých jedál. Sú zdrojom vitamínov A, B1, B2, a D. Zloženie vaječného bielka a žĺtka sa líši.

Žĺtok obsahuje trochu viac bielkovín a je v ňom aj tuk a cholesterol. Bielok neobsahuje žiaden tuk. Vajcia sú ľahko stráviteľné, surové sa však jesť nemajú. A pretože vajcia sú tak univerzálne jedlo, môžete z nich získať kreatívne zákusky, predjedlá, olovranty, dezerty, či dokonca zdravé koktaily. Prečítajte si o našich obľúbených, rýchlych a jednoduchých spôsoboch, ako si užiť vajíčka.

Vajce na mäkko
Plátky natvrdo uvarených vajíčok sú skvelé na šaláty alebo do sendviča, ale mäkké varené vajcia v dopoludňajších hodinách sú báječná vec. Uistite sa, že ich povaríte iba niekoľko minút, pokiaľ chcete žĺtok, ktorý neustále dýcha.

SONY DSC

Vaječný šalát
Je to dobrý tip, keď do neho nepridáte majonézu, ale nízkotučný jogurt. Vrstva vajíčkového šalátu medzi dvoma plátkami chleba je bezproblémový olovrant.

Vaječná omeleta
Ak si musíte sledovať hladinu cholesterolu, môžete využívať iba výhody bielka. Oddeľte z vajíčka tučný žĺtok a pripravte si na srdce zdravú omeletu.

Praženica
Rozbite niekoľko surových vajec a pomiešajte na panvici s cibuľkou. Na tanier vám tak poskáču uspokojivé raňajky. Toto jedlo má nízky obsah kalórii. Zdravá praženica sa robí maximálne z troch vajíčok na jednu porciu.

Smažené vajíčko
Jedno z najčastejšie fotografovaných vajíčok je práve takto upravené, lebo vyzerá najchutnejšie. Rozbité, vyliate zo škrupinky na panvicu, vyzerá ako oko. Smažené len z jednej, spodnej strany. K tomu nakrájajte a opečte zemiaky a zeleninku. Mňamka...

Vaječná polievka
Rozbité vajíčka sa varia v horúcom vývare, na pohľad nie celkom vábivé „soplíky“ alebo slíže, ale inak veľmi chutné jedlo.

Vaječný čaj
Myšlienka namáčať vajcia do čaju môže znieť divne, ale je to obľúbené a zdravé občerstvenie v Číne. Jediné, čo musíte urobiť, je ponoriť vajcia natvrdo uvarené v marináde do sójovej omáčky a čaju. Je to jeden z najjednoduchších receptov na zdravú desiatu na cestách.

Vaječný koňak
Vaječný likér je obľúbený koktail na dovolenky, často pretkaný krémom a cukrom. Lahodný nápoj pre väčšinu mlsných ženských jazýčkov.

Autor: Oli