Čo všetko zjete v jednej palacinke?
3. 4. 2014, 7:45 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:52)

Vzhľadom k tomu, že základnou zložkou v palacinkách je múka, sacharidy tvoria väčšinu kalórií, ktoré obsahuje. Pokiaľ do ich prípravy pridáte vajíčko a vypražíte ich na oleji, prispievate významne množstvom tuku a bielkovín do vašej palacinkovej dobroty. Klasická palacinka by mala mať asi 10 centimetrov v priemere. Nutričný obsah ovplyvníte aj tým, keď do palacinky pridáte prísady ako je čokoláda, čerstvé ovocie, maslo a lekvár.
TOTO je perfektný jarný detox
Kalórie
Jedna palacinka obsahuje približne 150 kalórií. 75 % z týchto kalórií sú sacharidy, 12 percent sú bielkoviny a zvyšných 13 percent tvoria kalórie pochádzajúce z tukov. Vzhľadom k tomu, že priemerný Slovák preferuje palacinky s nejakým džemom a maslom, sú to kalórie navyše. Jedna palacinka s 2 lyžicami lekváru a lyžičkou masla tvorí vo výsledku 355 kalórií. Kalórie zo sacharidov a bielkovín sú znížené, zatiaľ čo kalórie z tukov sa zvýšili.
Sacharidy a vláknina
Obsah sacharidov v jednej placke je vysoký a obsah vlákniny je zase nízky. Jedna placka má cca 30 g sacharidov a 1 g vlákniny. Aj keď je obsah vlákniny nízky, môže byť upravený. Stačí, ak do palacinky pridáte niekoľko lyžičiek slnečnicových semienok alebo ľanové semienka. Okrem toho sú celozrnné palacinky vhodnou náhradou za obyčajné palacinky. V jednej tmavej placke je viac ako 3,6 g vlákniny.
Proteín a tuky
Jedna palacinka má 4 g bielkovín a 1,9 g tuku. Aj keď sú tieto čísla nízke, mnoho ľudí iba pri jednej palacinke neostane a zje dve až tri, čím tým množstvo živín znásobí. Zvážte preto pridanie vajec. Bielkoviny radšej zvýšte tvarohovou plnkou. Pokiaľ chcete jesť na raňajky vo vašich palacinkách zdravé tuky, vymeňte klasické živočíšne maslo za kokosové alebo mandľové maslo.
Minerály a vitamíny
Palacinky sú bohaté na minerály a vitamíny, najmä na fosfor, selén a B vitamíny. Jedna palacinka spĺňa 37% dennej dávky fosforu a 19% dennej dávky selénu. Fosfor je nevyhnutný pre naše kosti a zdravie zubov. Selén je typ antioxidantu, ktorý bráni voľným radikálom ničiť bunkovú štruktúru nášho tela. Vitamíny skupiny B, ako je napríklad riboflavín a tiamín, podporujú zdravý nervový systém a stimulujú tvorbu červených krviniek.
Autor: Emily
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Uvažujete nad diétou? Jej úlohou by nemalo byť radikálne zakázanie všetkého dobrého. Existujú viaceré recepty, ako si obľúbenou pochúťkou či nápojom pomôcť ku krajšej postave, a tak vznikla aj kávová diéta. Chcete vedieť, či je pre vás vhodná? Tak čítajte!