Reklama

Z čoho nás vylieči CIBUĽOVÝ čaj či sirup? RECEPT

cibula

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Cibuľa je u nás tak bežne používanou zeleninou, že by sme ju azda našli u každého v kuchyni. Vo väčšine prípadov ju využívame ale výlučne na varenie a mnohým ani nenapadne, že táto skromná zelenina je aj úžasným prírodným liekom. Viete, čo všetko môžete vyliečiť pomocou cibuľového čaju či sirupu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:17
Remaining Time 1:17
Loaded: 15.52%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aby vám CIBUĽA vydržala: 7 krokov k správnemu uskladneniu po zbere

    Liečivá cibuľa
    Cibuľa sa môže pochváliť rôznymi účinkami na naše zdravie. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, pomáha podporovať imunitný systém, pôsobí močopudne a prospieva krvotvorbe. Okrem toho pomáha znižovať vysoký krvný tlak, normalizovať hladinu cholesterolu či znižovať hladinu cukru v krvi. O cibuli sa tiež hovorí v súvislosti s protirakovinovými účinkami, čo je naozaj silný dôvod, prečo túto zeleninu pravidelne konzumovať. Navyše, cibuľa je výborným liekom pri prechladnutí a kašli.

    Cibuľový čaj
    Starou a osvedčenou ľudovou medicínou pri prechladnutí a kašli je napríklad cibuľový čaj. Ten si pripravíme z jednej až dvoch cibúľ, ktoré nakrájame, hodíme do 0,5 litra vriacej vody a povaríme 5 minút. Odvar necháme postáť aspoň 10-15 minút, potom scedíme a môžeme osladiť medom  (v prípade alergikov použijeme iné sladidlo). Čajík by ste mali popíjať asi trikrát denne. Cibuľový čaj sa osvedčil ako prírodná liečba zápalu priedušiek a hlasiviek. Celkovo cibuľový čaj blahodarne pôsobí pri ochoreniach a bolestiach hrdla, tlmí dráždivý kašeľ a podporuje vykašliavanie.

    Cibuľový sirup
    Alternatívou cibuľového čaju je sirup. Vyrobíme si ho nasledovne: jednu väčšiu cibuľu nakrájame na kolieska a ukladáme do väčšej sklenej nádoby (väčšej šálky alebo misky) tak, že každé koliesko cibule zalejeme 1 polievkovou lyžicou medu. Takto pokračujeme až po posledné koliesko cibule. Následne odložíme nádobku s cibuľovým sirupom na 2-3 hodiny. Cibuľa medzitým pustí šťavu a zmiešaním s medom nám vznikne liečivý cibuľový sirup (môžete scediť pre ľahšie naberanie). Ten sa užíva po lyžičkách viackrát za deň.

    Namiesto medu možno u alergikov (prípadne ak nemáte poruke med) použiť aj obyčajný cukor. Pre príjemnejšiu chuť a zvýšenie účinku sa v niektorých receptoch odporúča ku koliesku cibule pridať aj plátok citróna, teda vrstviť nasledovne: plátok cibule, plátok citróna, med a opäť odznova.

    Sirup je výbornou alternatívou rôznych „lekárenských“ prípravkov proti kašľu. Cibuľový sirup si treba pripravovať každý deň čerstvý. Niektoré recepty „starých materí“ majú naozaj niečo do seba. A cibuľová „medicína“ patrí medzi tie recepty, ktorým sa oplatí venovať pozornosť. Ak ste ešte neskúšali liečiť kašeľ cibuľou, určite to vyskúšajte a možno budete milo prekvapení účinkom tejto jednoduchej a lacnej medicíny.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS