Čoho sa nemusíte vzdať, keď vaše telo netrávi mliečny cukor?
20. 2. 2019, 11:00

Intolerancia laktózy je porucha trávenia mliečneho cukru, čiže laktózy. Príčinou je nedostatočná aktivita laktázy - enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor.
Potrebujete mlieko?
Mlieko je zdroj kvalitných bielkovín vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebuje náš metabolizmus. Je bohaté na vitamíny skupiny B a na minerálne látky ako vápnik, horčík, selén a zinok.
Mlieko je najkomplexnejší zdroj prírodného tuku. Ľahko stráviteľný mliečny tuk je nosičom vitamínov rozpustných v tuku - A, D, E a K, ktoré tak telo môže naplno využiť. Obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny, ako sú omega-3, omega-6, kyselina linolová a alfalinolénová, ktoré zlepšujú imunitu a chránia pred artériosklerózou, hypertenziou, cukrovkou i rakovinou.
Intolerancia vs alergia
Niektorí ľudia sa zo zdravotných dôvodov mlieku vyhýbajú. Medzi najčastejšie príčiny patrí intolerancia laktózy, ktorá sa často nesprávne zamieňa s alergiou na mliečne bielkoviny. Tie môžu u citlivých ľudí vyvolať alergickú reakciu, preto musia mlieko a mliečne výrobky úplne vylúčiť zo stravy.
Odhaduje sa, že každý piaty človek trpí intoleranciou laktózy. U detí i dospelých spôsobuje bolesti brucha, nafukovanie a hnačky, pretože pri nedostatočnej aktivite enzýmu laktázy sa nestrávený mliečny cukor dostane až do hrubého čreva.
Domáca diagnostika
Intolerancia laktózy nie je choroba, ktorá by ohrozovala zdravie. Stačí zmeniť jedálny lístok a tráviacim ťažkostiam môžete predísť. Koľko mliečnej potraviny dokážete stráviť, to je individuálne, musíte si to samy odskúšať. Riešenie ponúkajú mliečne výrobky bez obsahu laktózy a tablety s obsahom laktázy, ktoré sa cmúľajú pred bežným mliečnym pokrmom. V každom prípade nie je dôvod vylúčiť zo stravy túto dôležitú skupinu potravín. Príčinou odporu k mlieku sú väčšinou nesprávne stravovacie návyky v detstve.
Dedičný problém
Laktózová intolerancia je daná geneticky, ale môže sa vyvinúť aj v priebehu života. Postupným znižovaním množstva konzumovaného mlieka sa oslabuje funkčnosť laktázy, ktorá štiepi mliečny cukor, preto je tento enzým najaktívnejší u malých detí. Aktívny enzým si však môžete udržať aj v dospelosti pravidelnou konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov. Niekedy však tento enzým znefunkční užívanie antibiotík, črevná infekcia či iné ochorenie, ale iba dočasne.
Vyskúšajte probiotiká
- Na strávenie mliečneho cukru stačí aj polovičná aktivita enzýmu štiepiaceho laktózu. Pri miernej intolerancii laktózy sú dobre stráviteľné kyslomliečne výrobky a jogurty s probiotickou kultúrou, pretože živé kultúry pomáhajú štiepiť laktózu. To znamená, že časť laktózy spracujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré jogurt vyrábajú.
- V malých množstvách je v poriadku aj smotana, šľahačka a tvrdé syry, ktoré majú vyšší obsah tuku, záleží však na intenzite intolerancie. Ľudia so silnou intoleranciou však nemôžu jesť žiadne mliečne produkty s laktózou. Na trhu je už dostatočný výber bezlaktózových výrobkov, okrem mlieka aj smotana, tvrdé syry, maslo, syr cottage, tvaroh, mascarpone či mozzarella.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock