Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Cuketa vs patizón: Ktorá tekvička má lepší nutričný profil?

Reklama

1. kolo: Pyridoxín


Vitamín B6 je rozpustný vo vode a v tele plní rôzne funkcie. Zúčastňuje sa na enzýmových reakciách, hlavne pri spracovaní bielkovín. Na jeho dostatok treba osobitne dbať pri predmenštruačnom syndróme a akné. Deficit sa prejavuje poruchami imunity, nervozitou, depresiami, anémiou. Denná potreba je 2,2 mg. V 100 g cukety sa nachádza 0,16 mg pyridoxínu, v rovnakom množstve patizónu 0,11 mg. Bod pre cuketu.
Stav: 1 : 0

2. kolo: Draslík
Pomáha udržiavať rovnováhu pH v tele, optimálny krvný tlak i zdravú pokožku, odstraňovať škodlivé látky a je dôležitý pri prenose vzruchov v nervoch a vo svaloch. Organizmus sa zle vyrovnáva s nedostatkom i s nadbytkom draslíka. Odporúčaná denná dávka je 3,7 g. V 100 g cukety je 261 mg draslíka, v 100 g patizónu 187 mg. Opäť bod pre cuketu.
Stav: 2 : 0

3. kolo: Karotenoidy
Medzi najdôležitejšie antioxidanty patria pigmenty luteín a zeaxantín – ochranné karotenoidy, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie sietnice, teda pre dobré videnie. Zo 100 g cukety získate 2 125 mikrogramov týchto dvoch antioxidantov, zo 100 g patizónu 2 308 mikrogramov. Bod pre patizón.
Stav: 2 : 1

Víťaz: Cuketa
Ideálna zelenina na chudnutie a na udržanie optimálnej hmotnosti. Zbaví vás tukových zásob, ochráni pred artériosklerózou aj rakovinou. Môžete ich upraviť na tisíc spôsobov a nikdy sa vám neprejedia. Pre vysoký podiel vody – až 90 percent patrí mladá tekvička medzi najdiétnejšiu zeleninu – v 100 gramoch má len okolo 76 kJ. Šupka je jemná a ľahko stráviteľná, navyše sa do nej ukladajú dôležité látky ako vitamín E, niektoré vitamíny skupiny B, horčík, vápnik, fosfor, železo, meď zinok a draslík.

Autor: jb
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS