Reklama

Dámy, neodoláte občas treske? Takto ju rozoberá fitness športovec (+ SÚŤAŽ)

Reklama

Treska je legendárna špecialita, ktorá má svoj kredit na celom Slovensku. Nech sa spýtate kohokoľvek, od študenta po „pamätníkov“, všetci vedia, že je to slovenská klasika medzi potravinami.

Receptúra na tento rybí šalát nezameniteľnej sladkokyslej chuti má už takmer 65 rokov a vzniká spojením majonézy, marinovanej zeleniny a vareného mäsa z aljašskej tresky.

V najväčšom závode na výrobu tresky, v Ryba Žilina, používajú v receptúre výhradne mäso tresky aljašskej, ktoré je lovené podľa princípov udržateľného rybolovu a zmrazené je hneď po výlove, čo zaručuje jeho najvyššiu kvalitu. Toto mäso je mimoriadne bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny a pri žilinskej Treske Exklusiv tvorí 45 % jej obsahu. Na výrobu jej majonézy sa používa iba repkový olej, ktorý je taktiež preukázaným vysokým zdrojom spomínaných esenciálnych mastných kyselín.

Táto slovenská špecialita navyše neobsahuje žiadne umelé sladidlá, ktoré sú v ostatných rokoch terčom vedeckého polemizovania a ukazuje sa, že môžu prispievať k priberaniu na váhe. Žilinská treska má tiež obmedzené chemické konzervanty a bez obáv si ju môžete dať aj pri intolerancii na lepok či laktózu.

A ako je na tom z hľadiska jej výživovej hodnoty? Treska v majonéze nemá ambíciu byť produktom číslo jedna, ak ste na redukčnej diéte, prekvapivo sa jej však neobávajú ani fitnesáci. „Hoci by ste v treske predpokladali veľa kalórií kvôli majonéze, je neškodná, pokiaľ vám bude stačiť jeden základný téglik,“ hovorí Pavel Machů, majster Európy a majster sveta v naturálnej kulturistike a fitness, ktorý sa netají tým, že sa tejto pochúťke vo svojom jedálničku nevyhýba. „Neobsahuje nič, čo by vaše telo vyslovene omráčilo. Vďaka podielu rýb má optimálny obsah bielkovín. Každý športovec vám povie, že sleduje v strave aj zdravé tuky. Keď sa pozriete na zloženie – nenasýtené mastné kyseliny sú vysoko v prevahe nad nasýtenými.

A keďže základom u každého by mala byť vyvážená strava v kombinácii s pohybom, osobne nevidím problém ani v jedlách s obsahom cukru v únosnom množstve, ten totiž pri aktívnom životnom štýle rýchlo spálite. Skôr ma v treske s majonézou zaujíma podiel cholesterolu, keďže máme v našich končinách v strave už beztak veľa vajec a mäsa. Je zaujímavé, že tento rybí šalát má málo toho rizikového, na rozdiel od takej populárnej smotany alebo párkov,“ vysvetľuje vrcholový športovec.

A kedy je podľa športovca najlepší čas na tresku? „Vychladená priamo z chladničky chutí výborne. Je skvelý doplnok k ryžovému chlebíku ako nátierka. Videl som jej výrobu na vlastné oči, okrem viac kalorickej majonézy sa do nej dáva iba veľa kvalitnej zeleniny a ryby. Zmixovaná treska v majonéze je hlavne o rybách. Je ich tam cítiť, aj chuťovo rozpoznať. Pozor na ňu, keď máte nábeh na priberanie. Ale môžeme to urobiť aj tak, aby telu jej kalorická hodnota neprekážala. Dať si ju napríklad na raňajky. A potom si už len spočítať kalórie a ísť ich spáliť do fitka,“ dodáva Pavel Machů.

Vyhrajte (nielen) originálne treska ponožky!
Pochutnajte si na žilinskej treske s vianočným viečkom a súťažným unikátnym kódom a vyhrajte. Vo veľkej súťaži s názvom „Legendárne Vianoce“ hráte každý deň až do 12. decembra o 24 párov modrých a 24 párov červených ponožiek, jeden živý vianočný stromček a na záver čaká na jedného šťastlivca v Žiline vyrobená Kia Ceed, ktorú dostane na zapožičanie počas celého ďalšieho roka. Stačí pritom navštíviť stránku www.rybazilina.sk, vypísať kód, odložiť si alebo odfotiť téglik a počkať do ďalšieho dňa na žrebovanie.


Autor: red
Foto: Robo Hubač, Ryba Žilina

Vyberáme pre vás niečo PLUS