Dámy, toto všetko za vás vyrieši modré hrozno
9. 8. 2016, 7:15

Hrozno obsahuje celý rad dôležitých bioaktívnych látok, ktoré podporujú imunitu a majú protirakovinové účinky. Ovocné kyseliny podporujú trávenie a pomáhajú pri prekyslení žalúdka. Kyselina vínna má močopudné účinky, čo urýchľuje vyplavovanie škodlivých látok z tela.
Draslík podporuje chudnutie, stimuluje činnosť obličiek a prospieva kĺbom a srdcu, pretože pomáha odvádzať z tela prebytočné tekutiny. Kremík zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov, spevňuje pokožku a je skvelým pomocníkom v boji proti celulitíde.
Hroznové bobule sú bohaté na rastlinné pigmenty karotenoidy, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Luteín a zeaxantín zlepšujú funkcie očí, chránia pred sivým zákalom a degeneráciou makuly podmienenou vekom, ktorá je častou príčinou stareckej slepoty. Betakarotén sa zas stará o zdravie pokožky, dodáva jej farbu a mladistvý vzhľad.
Hoci hrozno obsahuje 15 až 22 percent ovocného a hroznového cukru, telo si ju neukladá do zásoby, pretože energia z nich sa uvoľňuje postupne. Pomalé rozkladanie hroznového cukru pomáha udržiavať bdelosť a sústredenosť, zvyšuje fyzickú aj psychickú aktivitu, no nepridá vám ani gram navyše. Keď máte chuť maškrtiť, zjedzte strapec hrozna – 140-gramová porcia má len 400 kJ.
Živiny v 100 g: Energia: 280 kJ, bielkoviny: 0,6 g, tuky: 0,3 g, sacharidy: 17 g, vláknina: 0,9 g
Plus pre vaše zdravie
* Bohatý zdroj vitamínov B, C a E, minerálnych látok a stopových prvkov, najmä draslíka, vápnika, fosforu, kremíka, medi, mangánu a železa.
* Mimoriadne bohaté na antioxidanty, najmä na betakarotén, zeaxantín, luteín a resveratrol.
Báječná rada
Najvyššiu koncentráciu antioxidantov dosahuje hrozno, ktoré dozrelo na slnku, bobule nemajú zvráskavenú šupku, nevyteká z nich šťava a pevne držia na stopkách.
Autor:Jana Brožíková/Báječná ŽENA