Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Diéta, ktorá zbavuje bolesti

Reklama

Fibromyalgia je chronické ochorenie, ktorého príznakmi sú bolesť svalov a tkanív, únava, depresia a poruchy spánku, ale často napodobňuje alebo sa objaví spolu s ďalšími chronickými ochoreniami, ako je syndróm dráždivého čreva, lupus a artritída.



Pretože je toto ochorenie tak zložité, fibromyalgiu je aj ťažké liečiť. Lieky majú tendenciu znižovať príznaky len asi o 30% až 50%. Mnohí pacienti hľadajú uľavenie vďaka strave a zmene životného štýlu. Až 42% pacientov totiž uviedlo, že niektoré potraviny zhoršujú ich príznaky.

Niektoré chemické látky v potravinách, ktoré jeme môžu vyvolať uvoľňovanie neurotransmiterov, ktoré zvyšujú našu citlivosť. Pri fibromyalgii môžu byť pacienti často citliví na potravu, ktorá sa nemusí zobraziť v testoch potravinovej alergie. Nasledujúce diétne pravidlá zdravej výživy nemôžu nikomu ublížiť, len pomôcť ľuďom s chronickými bolesťami.

Čerstvé potraviny, väčšinou rastliny
Jesť stravu z čerstvých potravín, bez konzervačných látok a aditív môže zmierniť príznaky vyvolané zdravotnými problémami. Niekoľko štúdií preukázalo zlepšenie príznakov fibromyalgie u pacientov po vegánskej a vegetariánskej strave. Pomáha aj obyčajné znižovanie množstva červeného mäsa vo vašej strave. Je to dobrý nápad kupovať biopotraviny, pokiaľ je to možné. Niektorí pacienti sa tak skôr vyhnú pesticídom a chemikáliám.

Zbavte sa kofeínu
Fibromyalgia je spojená s nerovnováhou chemických látok v mozgu, ktoré ovládajú náladu, a to je často spojené so spánkom a únavou. Pacienti sa môžu pokúsiť zmierniť únavu stimulantami ako je kofeín, ale tým na sebe napáchajú ešte viac škody ako úžitku v dlhodobom horizonte. Kofeín je úžerníkom energie.

Jedzte ryby
Omega-3 mastné kyseliny nájdené v losose môžu pomôcť s bolesťou. Mastné kyseliny sú skvelé, znižujú zápal a pomáhajú funkcii mozgu. Prieskum artritídy zistil, že denné doplnky s rybím olejom znižujú príznaky bolesti u 60% pacientov.

Dajte si pozor na kvasnice a lepok
Kvasnice, spolu s jeho spoločníkom v zločine - lepkom, možeme nájsť v rôznych druhoch pečiva. Konzumácia kvasníc môže tiež prispieť k rastu kvasiniek v tele, ktoré môžu prispieť k bolesti. Pacienti s fibromyalgiou môžu byť náchylnejší k citlivosti na lepok.

Pozor na mlieko
Určitý stupeň neznášanlivosti laktózy postihuje asi 70% dospelých na celom svete, a tak niet divu, že mnoho pacientov má pri fibromyalgii ťažkosti s trávením mlieka a mliečnych výrobkov. V roku 1998 vedci testovali, či odobraté vzorky krvi od 40 pacientov s fibromyalgiou reagovali na látky obsiahnuté v rôznych potravinách. U 25% z dobrovoľníkov sa v krvi ukázala imunitná odpoveď na kravské mliečne výrobky.

Eliminujte konzervačné látky
Potravinárske prídavné látky, ako je glutamán sodný, často spôsobujú problémy pacientom s bolesťou. Látka s vysokým obsahom sodíka zvýrazňuje chuť a často sa pridáva do rýchleho občerstvenia, čínskeho jedlo a spracovaných balených potravín. Je to neurotransmiter, ktorý stimuluje receptory bolesti. Glutamán môže spôsobiť krátkodobé reakcie, ako sú bolesti hlavy, jeho zvýšenie vo svaloch môže prispieť k citlivosť na bolesť.

Autor: Sisa

Vyberáme pre vás niečo PLUS