Diéta lieči žalúdočné vredy
5. 3. 2012, 5:30

Tí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi môžu mať početné diétne obavy. Aj keď vám naše rady pomôžu zorientovať sa, aké potraviny jesť a akým potravinám sa vyhnúť, ak máte žalúdočné vredy, je najlepšie poradiť sa s lekárom, aby vám on vymyslel správnu stravu.
Všeobecne sa pri vredoch odporúča jesť malé jedlá a častejšie po celý deň, pretože žalúdok by nemal byť preplnený a má mať čas, liečiť sa aj sám. Je potrebné vyhnúť sa kyseline vyvolávajúcim potravinám, pretože kyslosť môže dráždiť vred, spôsobiť väčšiu bolesť a predĺžiť dobu hojenia.
Čo jesť
Všeobecne platí, že vláknina je veľmi dôležitá pre udržanie si optimálneho zdravia tráviaceho ústrojenstva. Nielen čerstvé ovocie a zelenina poskytujú veľa vlákniny, ale sú tiež významným zdrojom dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré liečia vredy. Dajte si ale pozor, vyhýbajte sa citrusovým plodom, kvôli ich veľkému množstvu kyseliny.
Flavonoidy sú účinné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť regulovať baktérie H. pylori, ktoré sú hlavnými vinníkmi vzniku žalúdočného vredu. Zvýšený príjem potravín bohatých na antioxidanty môže mať tiež protizápalové účinky. Potraviny, ktoré sú bohaté na flavonoidy: jablká, zeler, brusnice, cibuľa, cesnak, zelený čaj.
Čoho sa vyvarovať
U osôb postihnutých peptickým vredom existujú veľké obmedzenia týkajúce sa stravy. Všeobecne platí, že by potraviny, ktoré majú vysoký obsah tuku, vysoký obsah kyselín, mali ísť zo stravy von. Niektoré z potravín a zlozvykov, ktoré môžu zhoršiť príznaky ochorenia a je potrebné sa im vyhnúť, zahŕňajú:
• Fajčenie: Fajčenie cigariet zvyšuje šancu na žalúdočný vred. Tiež spomaľuje proces hojenia a môže zhoršiť celkový stav.
• Pikantné potraviny: Vzhľadom k tomu, že korenené potraviny dráždia žalúdok aj črevá, je najlepšie sa im vyhýbať.
• Alkohol : Alkohol má zápalovú povahu. Tak je najlepšie, obmedziť jeho konzumáciu na minimum a vypiť si, až keď bude vred vyliečený.
• Káva: Káva je kyslý nápoj, ktorý môže dráždiť žalúdočnú sliznicu. Aj sýtené nápoje bývajú kyslej povahy, čiže sa treba všetkým oxidom uhličitým vyhnúť.
• Mastné potraviny: Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú mastné kusy červeného mäsa a maslové pečivo, nie sú vhodnou stravou pre vredárov. Majú zápalovú povahu.
• Citrusy a ich štavy: Citrusové plody ako sú citróny, pomaranče, grapefruity, mandarínky, limetky majú vyšší obsah kyselín ako iné ovocie. Preto je lepšie sa vyhnúť kyslému ovociu úplne, aby sa znížilo riziko podráždenia vredu.
Zdravšie potraviny - alternatívy
Existuje mnoho zdravých a chutných potravín ako alternatív pre tých, ktorí trpia žalúdočnými vredmi. Čo teda treba jesť plným priehrštím?
• Štíhlejšie kusy mäsa
• Hydinu bez kože a tuku
• Ryby vo vode namiesto oleja
• Tofu
• Sójové náhrady mäsa
• Fazuľu a strukoviny
• Celozrnné chleby
• Ovsené vločky
• Beztukovú majonézu
• Nízkotučné šalátové dresingy
• Med alebo sirupy
• Čerstvé alebo sušené bylinky
• Málo soli a korenia
Len preto, že máte žalúdočné vredy, nemusíte sa vyhýbať skvelo chutiacim potravinám. Našťastie existuje veľa miernejších, nízkotučných alternatív, obľúbených jedál aj v reštuaráciách.
Autor: Klára