Diéta pre pacientov s pľúcnou embóliou
16. 1. 2014, 5:30 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:52)

Pľúcna embólia je upchatie pľúc zvyčajne spôsobené krvnou zrazeninou. Medzi príznaky patrí dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, úzkosť, zrýchlený tep a závraty. Mnoho situácií môže viesť k pľúcnej embólii, vrátane vaše poslednej operácie, tehotenstva, vysokého krvného tlaku a fajčenia.
Avšak, aj zlá strava a nedostatok cvičenia, ktoré vedie k obezite môže zvýšiť riziko vzniku pľúcnej embólie. Lekári odporúčajú zdravšiu výživu, aby sa zabránilo progresu ochorenia, ktoré môže viesť k tvorbe zrazenín. Pacientom sú predpisované antikoagulačné lieky. Pri pľúcnej embólii je potrebné sa vyhnúť príjmu niektorých potravín.
Zdravá výživa
Strava plná nasýtených tukov a cholesterolu môže viesť k obezite a ateroskleróze, z ktorých obidva stavy zvyšujú riziko pľúcnej embólie. Ateroskleróza alebo kôrnatenie tepien, je často vinníkom zrážania krvi.
Výsledky štúdií vykazuje silné prepojenie medzi aterosklerózou a cholesterolom. Strava bohatá na ryžu a ovocie, bez tuku a cholesterolu, znižuje hladinu cholesterolu. Zdravá strava zahŕňa chudé bielkoviny, celozrnné výrobky, ovocie a zeleninu.
Vitamín K
Vitamín K môže znížiť účinnosť liekov proti zrážaniu krvi, ktoré sú bežne predpisované pacientom v rekonvalescencii po pľúcnej embólii. Avšak, pacienti by nemali vylúčiť vitamínu K z ich stravy úplne, pretože to môže viesť ku krvácaniu. Aby si pacienti udržiavali konzistentné množstvo vitamínu K, stačí konzumovať potraviny ako je kel, brokolica, zelená listová zelenina a sójové produkty.
Ktoré potraviny vytesnať alebo obmedziť?
Pacienti s pľúcnou embóliou by sa mali vyvarovať brusniciam. Aj alkohol môže zvyšovať účinok antikoagulačných liekov, čo vedie ku krvácaniu. Netreba jesť ani veľa sladkého drievka. Pozor na všetky doplnky výživy. Vždy ich pridanie do stravy konzultujte s lekárom.
Autor: Lena