Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dodržali ste recept, no aj tak koláč nevyšiel podľa vašich predstáv?

Reklama

Možno by stačila iba malá úprava.

.. Nie vždy to recepty udávajú, ale tuk pridávajte vždy nakoniec, lebo múka musí najskôr nasiaknuť tekutinou, až potom tukom.

Po vypracovaní nechajte cesto voľne kysnúť. Počas kysnutia ho dvakrát premieste, aby sa prevzdušnilo. Vložte ho do dobre vyhriatej rúry, potom teplotu zmiernite.

Suroviny na piškótu sa nespájajú
Pri pečení je dôležité, aby mali všetky suroviny približne rovnakú teplotu. Hlavne vajcia nesmú byť priamo z chladničky. Treba ich vybrať skôr, aby mali čas dosiahnuť izbovú teplotu.

Náš tip
Ak vajcia pred pridaním do cesta najprv našľaháte vidličkou, múčnik bude pórovitejší a krehkejší.

Korpus je príliš bledý?
Keď pri pečení piškótových múčnikov máte vajcia s bledými žĺtkami, na peknú farbu piškóty alebo korpusu pridajte na konci šľahania jednu až dve lyžice marhuľového džemu.

Poleva priskoro stuhla
Ak poleva na múčniku alebo zákusku stuhne skôr, ako ste ju stihli ozdobiť napríklad orieškami alebo kokosom, dajte celý múčnik na chvíľu do mierne vyhriatej rúry a poleva rýchlo povolí. Potom sa môžete pustiť do zdobenia.

Povrch závinu praskol
Lístkové cesto na jablkový závin potrite namiesto rozšľahaným vajcom radšej čiernou kávou alebo čajom. Cesto nebude príliš krehké a lámavé.

Neostalo vajce na potretie!
Keď už nemáte žĺtok na potretie povrchu pečiva alebo koláča, pokojne môžete použiť zriedenú smotanu alebo sladké mlieko.

Báječná rada
Mandľové lupienky sa dajú nahradiť lacnejšími nasucho opraženými ochutenými ovsenými vločkami.

Autor: Zuzana Petrovičová
Foto shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS