Dôležité! Poradíme vám ako spoznať zmrznuté zemiaky a čo robiť s tými starými
22. 9. 2019, 20:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:36)

Zemiaky majú zlú povesť – vraj sa pre ne priberá.
Nie je to však celkom pravda. Poradíme vám, ako ich správne pripraviť a skladovať. Prečo sú zemiaky superpotravina?
Majú perfektné zloženie, sú dostupné pre každého a po celý rok. Samozrejme, nie je jedno, akú kvalitu majú a akým spôsobom ich pripravujete. Nezaškodí pripomenúť si niekoľko zásad...
Aj na diétu
Zemiaky obsahujú 80 percent vody, zvyšok sú sacharidy a bielkoviny. Majú v sebe veľké množstvo céčka – najmä tie nové, obsahujú niekoľko vitamínov skupiny B, ďalej horčík, draslík a železo. Jeden zemiak má 440 kJ, asi toľko má aj malý jogurt. No určite zasýti oveľa viac a na dlhší čas. Prečo má teda takú zlú povesť? Nie sú to samotné zemiaky, z ktorých sa priberá, ale výrobky z nich – hranolčeky, placky a čipsy. Na ich prípravu sa používa veľa tuku a ešte sa k nim podáva tatárska omáčka alebo smotanové dipy. Takže ak budete jesť zemiaky šetrne uvarené alebo upečené nasucho v šupke a ustriehnete veľkosť porcie, nie je dôvod nedopriať si ich hoci aj každý deň.
Diabetické okienko
Ak máte cukrovku, nemusíte zemiaky škrtnúť z jedálneho lístka – najmä varené a v malom množstve. Myslite na to, že zemiaková kaša má vyšší glykemický index než varené zemiaky. Lyžička masla pridaná do kaše mierne spomalí premenu sacharidov na glukózu. Pomôže aj porcia zeleninového šalátu ako predjedlo. A vždy dodržte množstvo porcie.
Staré zemiaky
Hodia sa na všetky spôsoby prípravy. Uvádzame niekoľko dobrých tipov, ktoré zabezpečia ich najlepšie vlastnosti a chuť.
1. Staré zemiaky pri varení vždy vkladajte do studenej vody. Pre lepšiu chuť môžete do vody pridať bujón. Ak ich varíte v šupke, prilejte lyžičku octu, ktorý sa postará o to, aby nepopraskali.
2. Nakrájané a umyté zemiaky pred pečením dobre osušte, aby sa v rúre upiekli pekne dočervena. Soľte ich až upečené, inak ich povrch navlhne a neupečú sa dochrumkava.
3. Zemiakovú kašu rieďte horúcim mliekom alebo smotanou po troškách. Ak by ste priliali studené mlieko, kaša by zostala mazľavá.
4. Pripravená nastrúhaná zemiaková hmota na placky alebo na halušky začne do dvoch hodín na vzduchu tmavnúť a rednúť. Táto oxidácia neškodí zdraviu, pridajte trochu múky, prípadne vajíčko.
5. Zemiakové cesto pre dobrú chuť pripravujte len z čerstvých varených zemiakov. Pred spracovaním a tvarovaním cesta ho dajte na chvíľu schladiť do chladničky – nebude sa tak lepiť.
BÁJEČNÝ TIP
Do presoleného jedla dajte uvariť jeden ošúpaný zemiak (podľa množstva aj viac). Potom ho vyberte, lebo nasiakol prebytočnou soľou.
Nové zemiaky
Obsahujú veľa vody, preto na kilogram zemiakov stačí naliať pol litra vody. Z toho istého dôvodu nie sú vhodné na prípravu zemiakového cesta. Najlepšie sú šetrne uvarené a podávané s maslom a petržlenom. Nové zemiaky varte tak, že ich vhodíte vo vriacej vody. Najľahšie ich očistíte, ak ich vopred namočíte do slanej vody. Na pečenie však šupku nechajte – zemiaky stačí dobre ošúchať kefkou pod tečúcou vodou.
Skladovanie
Dôležitú pozornosť venujte správnemu skladovaniu – najmä v domácnosti. Ak máte priestor a chcete si uložiť vlastnú úrodu alebo väčšie množstvo zemiakov kúpených na trhu či v obchode, myslite na tri hlavné zásady. Zemiaky musia byť v tme a v suchu, ale s vyššou vlhkosťou vzduchu (85 – 90 %) a v dobre vetranej miestnosti. Najlepšie sa im darí v drevených debničkách (vo vreciach rýchlo klíčia a plesnivejú), pri teplote 3 až 7 stupňov Celzia.
Zamrzli vám?
Zmrznuté zemiaky spoznáte podľa toho, že ak ich nahrejete, šupka zvlhne, a ak do nich pichnete nožíkom, nepocítite odpor. Po uvarení sú zmrznuté zemiaky sladké. Môžete ich spotrebovať napríklad do zemiakového cesta alebo ako kašu s usmaženou červenou cibuľkou a so škvarkami.
Pozor na klíčky
Zelené miesta a klíčky na zemiakoch obsahujú jedovatý solanín. Takéto zemiaky treba veľmi dôkladne očistiť a dobre vyrezať miesta, z ktorých klíčky vyrástli. V žiadnom prípade ich nevarte v šupke. Vodu z varených zemiakov vždy vylejte – nesmiete ju použiť na polievky a podobne.
Kupujte ich podľa varných typov
Varný typ A: na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha.
Varný typ B: vhodné ako samostatná príloha.
Varný typ C: vhodné ako príloha alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako je kaša, zemiakové cesto a podobne.
Varný typ D: vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a podobne.
Autor: Jana Brožíková
Foto shutterstock.com