Reklama

Ďumbier v slovenskej kuchyni: Nepatrí len do domácej lekárničky!

Reklama

Dodá šmrnc aj tradičným jedlám a koláčom. Vedeli ste, že zázvor a ďumbier je to isté, iba ten druhý názov je viac slovenský?

Menšia bolesť po cvičení - pokiaľ patrí medzi ženy, ktoré si dávajú vo fitku poriadne zabrať a na druhý deň máte bolesti svalov, zabudnite na tabletky. Zázvorový čaj mi v tejto súvislosti zaručil bezbolestné vstávanie a uvoľnenie vypätých svalov. Naozaj to funguje!

Menšia bolesť po cvičení - pokiaľ patrí medzi ženy, ktoré si dávajú vo fitku poriadne zabrať a na druhý deň máte bolesti svalov, zabudnite na tabletky. Zázvorový čaj mi v tejto súvislosti zaručil bezbolestné vstávanie a uvoľnenie vypätých svalov. Naozaj to funguje!

Tak či onak, je to mimoriadne prospešné korenie, ktoré dodáva jedlám či koláčom neopakovateľnú ostro-sladkú príchuť, navyše má pozitívny účinok na trávenie a krvný obeh.

Čerstvý zázvor

Strúhaný zázvor sa pridáva do rôznych marinád, dipov, omáčok a dusených či pražených pokrmov. Neutralizuje nepríjemnú arómu rýb i darov mora. Hodí sa aj do šalátov. Pri varení ho však používajte s mierou. Na dochutenie jedla väčšinou postačí kúsok zázvoru veľkosti palca.

Takto ho očistíte
Koreň zázvoru opatrne šúpte ostrým nožom alebo škrabkou. Ak je čerstvý, môžete ho obieliť aj lyžičkou. Okrem strúhania je vhodné používať ho nakrájaný na tenké plátky alebo rezance. Koreň zázvoru položený na drevenej doštičke môžete roztlačiť aj ostrím noža naplocho a potom nasekať.

Báječný Tip!

Ak ste neminuli všetok čerstvý zázvor, dajte zvyšky do plastového vrecúška a odložte do chladničky. Neošúpaný v nej vydrží aj 3 týždne.

Sušený - naslano aj nasladko
V sušenej práškovej podobe zázvor stráca svoju ostrosť. Ale pozor, neznáša vysoké teploty, preto ho nedávajte do pražených pokrmov už na začiatku.

1. Zázvor pridávajte do dusených jedál z diviny, do pečene, na hydinu.
2. Skvelo dochutí zeleninovú polievku aj tradičný slepačí vývar – tam pridajte kúsok sušeného zázvoru v celku.
3. Nezaobídu sa bez neho zázvorníky, ale ani rôzne keksy, perníky a drobné pečivo.

Autor: zp
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS