Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Exotické ovocie robí Slovákom problémy: Ako znížiť riziko?

Reklama

Pomaranče, mandarínky, kivi, ananás či iné exotické ovocie sú obľúbenou zložkou potravy aj u nás. Obzvlášť teraz v lete je osviežujúca chuť exotického ovocia naozaj v kurze. Lenže tieto pochúťky môžu byť pre mnohých ľudí aj veľkým rizikom. Problémom je stúpajúci počet ľudí s alergiami na exotické ovocie. K prejavom alergie patria svrbenie, žihľavka, hnačky, opuchy, sťažené dýchanie, dráždivý kašeľ  a veľmi nebezpečná je anafylaktická reakcia.



Alergie u dospelých
Hoci alergie na jedlo a ovocie si spájame skôr s deťmi ako dospelými. Pravda je však taká, že dnes pribúda stále viac a viac pacientov, u ktorých sa prejaví alergia v dospelom veku. Lekári hovoria, že je to zrejme spôsobené nejakou „spiacou predispozíciou“ na alergiu a tá sa v dôsledku moderného spôsobu života, nadmerného stresu, nesprávnych stravovacích návykov a ďalších vplyvov prebudí v dospelosti.

Exotické ovocie robí problémy
Častým alergénom je okrem iného exotické ovocie. Ľudia majú s jeho trávením často problémy a alergie na pomaranče a iné citrusové ovocie sú bežné. Veľmi problematickým je ale aj kivi. Exotické ovocie nie je totiž pre náš organizmus veľmi prirodzené. Nie vždy je ale na vine samotné ovocie. Za nepríjemnými alergickými reakciami bývajú neraz ukryté aj zvyšky pesticídov či iných chemikálií. Nestačí často ani dôkladné umytie ovocia, pretože chemikálie z postrekov preniknú aj cez šupku dovnútra ovocia. To platí napríklad o spomínanom kivi.

Ako znížiť riziko?

Hoci niektoré druhy ovocia sú naozaj silným alergénom sami o sebe, u niektorých za nepríjemné reakcie môžu postreky. Preto je dôležité pred konzumáciou ovocie vždy dôkladne umyť. Napríklad pomaranč si treba umyť pod tečúcou vodou a po ošúpaní šupky je tiež dobré si ešte umyť ruky, aby sa prípadné zvyšky chemických látok nepreniesli z rúk na ovocie. Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí už nejaké alergie (či už na jedlo alebo pele či iné veci) majú.

Môžu sa u nich totiž vyskytnúť takzvané skrížené alergie, ktoré dávajú poriadne zabrať aj lekárom a vedcom, keďže sa ťažko diagnostikujú a pacientom takéto skrížené alergie poriadne znepríjemňujú život. Podľa lekárov a odborníkov je (obzvlášť pre alergikov) vhodné konzumovať radšej len ovocie z našich záhrad, teda také, ktoré je pre nás prirodzenejšie ako citrusy. Možnosťou je aj ovocie z ekologického poľnohospodárstva, kde sa aspoň vyhnete prípadnému pôsobeniu zvyškov chemických látok.

Autor: bb
Foto: Profimedia

Vyberáme pre vás niečo PLUS