Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Extra tip: Ako pripraviť guláš z čohokoľvek!

Reklama

Z jedného základu dokážete urobiť niekoľko desiatok chutných jedál.

Poradíme vám, ako na to...

Z AKÉHO mäsa?
V zásade môžete guláš pripraviť z akéhokoľvek druhu šťavnatého mäsa od diviny a zajaca cez hovädzie, teľacie, bravčové až po kuracie a morčacie mäso, dokonca aj z rybieho filé. Mäso je spravidla vykostené a nakrájané na kocky. Guláš je v tomto prípade označenie spôsobu prípravy, nie názov samotného jedla. Jeho príprava sa líši iba dĺžkou varenia, keďže kura zmäkne určite rýchlejšie ako hovädzina.

POZOR NA KORENIE
Do diviny sa hodí jalovec, ale na morku oveľa viac tymian. A hovädzie mäso znesie oveľa viac čierneho korenia než napríklad kura. Ak zohľadníte tieto drobné odlišnosti prípravy mäsa, nemusíte sa báť urobiť guláš z čohokoľvek.

Polievky, rizotá aj soté
Veľká výhoda mäsa pripravovaného na spôsob gulášu je fakt, že z neho môžete vyrobiť mnohé ďalšie jedlá. K hovädziemu pridáte koreňovú zeleninu či zemiaky a máte skvelú gulášovú polievku. K bravčovému pridáte hrášok a ryžu a na svete je famózne rizoto. Z hydinového gulášu môžete ďalšou zeleninou a bylinkami vyrobiť nespočetné množstvo obľúbeného soté. Dobrý základ vám umožní ďalej experimentovať a zakaždým uvariť nové a chutné jedlo.

Guláš, perkelt a paprikáš
NEVIETE, AKÝ JE MEDZI NIMI ROZDIEL? PERKELT obsahuje čerstvú zeleninu, spravidla papriku a paradajky, ktorá môže tvoriť až polovicu šťavy. Môže jej byť teda oveľa viac ako v guláši, dokonca až v pomere 1 : 1, teda koľko mäsa, toľko zeleniny. TRADIČNÝ GULÁŠ má šťavu len z cibule, cesnaku a mletej červenej papriky (môže byť aj papriková pasta a trochu paradajkového pretlaku). PAPRIKÁŠ je mäso na mletej červenej paprike. A na záver sa jedlo zjemňuje sladkou smotanou.

Moravský vrabec
Aj toto skvelé jedlo je v istom zmysle guláš – najmä z hľadiska použitých surovín. Základ je bravčové mäso, cibuľa a cesnak. Korení sa iba rascou a soľou. Mäso treba nakrájať na veľké kocky, opiecť najlepšie na masti a cibuli. Až potom príde podstatný rozdiel. Opečené mäso rozložíte na pekáč, vložíte do rúry a upečiete. Podávajte s knedľou a dusenou kapustou.

Báječné rady
Dajte mäso na chvíľu do mrazničky, bude sa vám lepšie krájať. Mletú červenú papriku dlho nezahrievajte, lebo zhorkne. Ak použijete na podlievanie pivo alebo víno, mäso dostane inú chuť a rýchlejšie zmäkne. Alkoholu sa nemusíte obávať, lebo sa z jedla vyvarí. Čím viac cibule dáte, tým bude šťava hutnejšia.

Šťavu môžete zahustiť aj surovým nastrúhaným zemiakom, ktorý pridáte do hrnca spolu so zeleninou. Ak nechcete mať v šťave kúsky zeleniny, pridajte iba paradajkovú šťavu alebo pretlak. Kto má rád štipľavé, ten môže na záver pridať mletú štipľavú papriku alebo nakrájanú feferónku.

Autor: zp
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS