Fúj, tofu!?
17. 12. 2007, 18:30

Tofu je potravina, ktorá sa stala obeťou chuťových predsudkov. Nečudo. Ako polotovar nevábi ani tvarom, ani farbou. Neupravený základ odradí mdlou, neutrálnou chuťou a u mnohých tento fakt dokáže spečatiť osud tofu natoľko, že pri ďalšom nákupe potravín sa mu už vyhýbajú oblúkom.
Pritom stačí už pár minút, aby ste z nevýrazného syra pripravili stovky fantastických variácií studenej i teplej kuchyne, slaných jedál i dezertov. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou. Dajte tofu druhú šancu, ukážeme vám, že je to nielen superzdravá, ale aj superchutná potravina.
Tofu – zdravie v kocke
Syr tofu sa vyrába rozomieľaním uvarených bôbov sóje, z ktorých sa získava sójové mlieko a to sa potom zráža použitím syridla. Vďaka vysokej výživovej hodnote sa mu ušiel prívlastok „sójové mäso“. Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Nájde sa v ňom iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.
Čo s ním?
Kúpiť ho môžete v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou.
Tipy na prípravu
Sladký tofu krém
Potrebujeme: 300 g bieleho tofu, 2 väčšie umyté jablká, ½ šálky hrozienok, 1 PL citrónovej šťavy, 20 g arašidového masla, na hrot noža mletej škorice
Postup: Tofu umyjeme a povaríme do mäkka s troškou soli. Jablká nadrobno nastrúhame. Do mixéra vložíme tofu, nastrúhané jablká, hrozienka a všetky ostatné prísady. Rozmixujeme na hladký krém, ktorý sa hodí na zdobenie palaciniek, lievancov či ako sladká nátierka na pečivo.
Skvelá tofu marináda
Potrebujeme: 200 g neochuteného prírodného tofu, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1 PL horčice
Postup: Cesnak rozomelieme a spolu s ostatnými prísadami pripravíme marinádu. Tofu nakrájame na drobné kocky a necháme marinovať asi 15 minút. Za ten čas nasiakne výbornou chuťovu zmesou, ktorá určite obohatí váš šalát alebo misu obložených chlebíkov.
Autor: Dharma