Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Fúj, tofu!?

Reklama

Tofu je potravina, ktorá sa stala obeťou chuťových predsudkov. Nečudo. Ako polotovar nevábi ani tvarom, ani farbou. Neupravený základ odradí mdlou, neutrálnou chuťou a u mnohých tento fakt dokáže spečatiť osud tofu natoľko, že pri ďalšom nákupe potravín sa mu už vyhýbajú oblúkom.

Pritom stačí už pár minút, aby ste z nevýrazného syra pripravili stovky fantastických variácií studenej i teplej kuchyne, slaných jedál i dezertov. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou. Dajte tofu druhú šancu, ukážeme vám, že je to nielen superzdravá, ale aj superchutná potravina.

Tofu – zdravie v kocke
Syr tofu sa vyrába rozomieľaním uvarených bôbov sóje, z ktorých sa získava sójové mlieko a to sa potom zráža použitím syridla. Vďaka vysokej výživovej hodnote sa mu ušiel prívlastok „sójové mäso“. Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Nájde sa v ňom iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.

Čo s ním?
Kúpiť ho môžete v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou.

Tipy na prípravu

Sladký tofu krém

Potrebujeme: 300 g bieleho tofu, 2 väčšie umyté jablká, ½ šálky hrozienok, 1 PL citrónovej šťavy, 20 g arašidového masla, na hrot noža mletej škorice

Postup: Tofu umyjeme a povaríme do mäkka s troškou soli. Jablká nadrobno nastrúhame. Do mixéra vložíme tofu, nastrúhané jablká, hrozienka a všetky ostatné prísady. Rozmixujeme na hladký krém, ktorý sa hodí na zdobenie palaciniek, lievancov či ako sladká nátierka na pečivo.

Skvelá tofu marináda

Potrebujeme: 200 g neochuteného prírodného tofu, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1 PL horčice

Postup: Cesnak rozomelieme a spolu s ostatnými prísadami pripravíme marinádu. Tofu nakrájame na drobné kocky a necháme marinovať asi 15 minút. Za ten čas nasiakne výbornou chuťovu zmesou, ktorá určite obohatí váš šalát alebo misu obložených chlebíkov.

Autor: Dharma

Vyberáme pre vás niečo PLUS