Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Grécky jogurt vs. klasický biely

Reklama

Jogurt je výborným zdrojom vitamínov, vápnika a bielkovín, vhodný pre zdravú výživu a skvelá alternatíva k menej zdravým ľahkým jedlám ako sú zákusky a polevy. Pri nakupovaní ste už určite narazili na druh jogurtu známy ako grécky jogurt. Ponúkame vám užitočné vysvetlenie hlavných rozdielov medzi ním a inými druhmi jogurtov a ako sú prospešné pre zdravú výživu.



Výroba jogurtov pozostáva z bakteriálnej fermentácie mlieka, kde sú živé mikroorganizmy, známe ako probiotiká, pridávané k mlieku, čo pomôže vytvoriť finálny produkt. Grécky jogurt sa vyrába podobným spôsobom, ale so zvláštnym procesom lisovania a filtrovania, aby sa z neho odstránila srvátka.

To dáva gréckemu jogurtu hrubšiu konzistenciu, je hustejší, niekedy sa zdá, že nejde o jogurt, ale o syr. Filtrovanie zabraňuje tiež tomu, aby sa pri skladovaní vytvorila v jogurte pod viečkom tekutina.

Probiotiká
Všetky jogurty, aj bežný i grécky jogurt obsahujú probiotiká, ktoré sú označované ako "dobré" baktérie. Tieto probiotiká sú prospešné pre zdravý tráviaci systém tým, že udržujú rovnováhu organizmov v črevách. Posilňujú imunitu a pomáhajú bojovať proti infekcii.

Proteín
Jogurt je vynikajúcim zdrojom bielkovín, čo je dôležité pre budovanie svalov. Po náročnom tréningu môže práve jogurt poskytnúť bielkoviny potrebné na vytvorenie aminokyselín nutných pre svalovú opravu. Bielkoviny sú užitočné pre potlačenie hladu. Grécky jogurt na rozdiel od bežného má tendenciu obsahovať vyššiu koncentráciu bielkovín, aj vzhľadom k jeho filtrovaniu počas výrobného procesu.

Cukor, sodík a sacharidy
Filtrovanie gréckeho jogurtu znižuje množstvo cukru a uhľohydrátov, ktoré sa nachádzajú v bežných jogurtoch. Aj preto je vhodnejší pre cukrovkárov alebo ľudí, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín a zároveň znížiť množstvo sacharidov v strave. Grécky jogurt tiež obsahuje polovičné množstvo sodíka než je v ostatných jogurtoch.

Vápnik
Vápnik pomáha posilňovať kosti a zuby. Aj bežné jogurty sú vynikajúcim zdrojom vápnika, a to najmä pre tých, u ktorých príjem zo stravy nedosahuje odporúčanú dennú spotrebu vápnika pre zdravé telo. Kým grécky jogurt obsahuje tiež veľké množstvo vápnika, na druhej strane ale nie zase toľko. V skutočnosti obsahuje trikrát menej vápnika, než jeho "obyčajní kolegovia".

Kalórie a tuk
Pri porovnávaní má grécky jogurt aj výrazne väčšie množstvo tuku a kalórií ako normálne verzie jogurtov. Tí, ktorí dávajú prednosť gréckemu jogurtu, ale majú obavy o obsah tuku a kalórií, hľadajte grécky jogurt vyrobený z odtučneného alebo nízkotučného mlieka.

Pri rozhodovaní sa medzi gréckym jogurtom a obyčajnými je dôležité vziať do úvahy rozdiely v zdravotných prínosoch medzi nimi. Zatiaľ čo jeden môže obsahovať viac bielkovín, môže ponúkať menej vápnika a viac tuku. Tých, ktorí hľadajú náhradu stravy k mastným pochutinám môžu dať prednosť klasickému jogurtu, zatiaľ čo kulturisti a atléti využijú vysoký obsah bielkovín a nízky obsah uhľohydrátov v gréckom jogurte.

Autor: Simona

Vyberáme pre vás niečo PLUS