Gulášová veda: Z akého mäsa ho pripraviť?
20. 6. 2019, 15:00

Viedenský je z teľacieho, český z hovädzieho a kotlíkový môžete pripraviť aj z bravčového mäsa. Alebo dáte prednosť divine?
Základný recept
SUROVINY pre 6-8 osôb
1 kg mäsa, 500 g cibule, 1 surový zemiak na zahustenie, mäsový vývar, 2 lyžice oleja alebo masti, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, majorán, drvená rasca, soľ
NEPOVINNÉ: 100 g údenej slaniny, 1-2 paradajky, 1 červená alebo zelená paprika, feferónka
1. Mäso umyte, zbavte blán, osušte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte. Cibuľu osmažte v horúcom oleji alebo na masti (prípadne na vyškvarenej slanine), vložte kúsky mäsa, opečte zo všetkých strán, aby sa uzatvorilo a vnútri zostalo šťavnaté.
2. Pridajte cesnak, osoľte, okoreňte a poprášte mletou červenou paprikou. Premiešajte a chvíľu duste vo vlastnej šťave. Vždy, keď sa tekutina vyparí, prilejte trochu vývaru alebo vody.
3. Keď je mäso takmer mäkké, pridajte najemno nastrúhaný zemiak, pokrájané paradajky a papriku. Uvarte domäkka.
BÁJEČNÝ Tip!
Podávajte s parenou knedľou (česká verzia), so zemiakovou knedľou (viedenská verzia), so žemľovou knedľou (hodí sa k divinovému gulášu), ale pokojne aj s varenými zemiakmi alebo s dobrým chlebom a kyslou uhorkou.
Z akého mäsa?
V zásade môžete guláš pripraviť z akéhokoľvek druhu šťavnatého mäsa – od diviny a zajaca cez hovädzie, teľacie, bravčové, kuracie a morčacie mäso až po rybie filé. Mäso je spravidla vykostené a nakrájané na kocky. Guláš je v tomto prípade označenie spôsobu prípravy, nie názov samotného jedla. Jeho príprava sa líši iba dĺžkou varenia, keďže kura zmäkne určite rýchlejšie ako hovädzina.
Pozor na korenie!
Do diviny sa hodí jalovec, ale na morku oveľa viac tymian či rozmarín. Hovädzie mäso zas znesie viac čierneho korenia ako napríklad kura. Môžete experimentovať aj s celým novým korením, klinčekmi či staviť na klasiku, akou je bobkový list. Len nedávajte všetko naraz. Rozhodnite sa vždy len pre jednu výraznú chuť.
Pravý guláš má šťavu len z cibule, cesnaku a mletej červenej papriky (môže byť aj trochu paradajkového pretlaku), ale rozhodne by ste ho nemali zahusťovať múkou. Do kotlíkového guláša patrí viac papriky, paradajok, pokojne môžete pridať nakrájané lesné huby alebo koreňovú zeleninu a, samozrejme, zemiaky nakrájané na kocky. A väčšinou má konzistenciu polievky, nie duseného mäsa.
Báječné Rady
* Dajte mäso na chvíľu do mrazničky, bude sa vám lepšie krájať.
* Mletú červenú papriku dlho nezahrievajte, pretože zhorkne.
* Ak použijete na podlievanie pivo alebo víno, mäso dostane inú chuť a rýchlejšie zmäkne.
* Čím viac cibule dáte, tým bude šťava hutnejšia.
* Ak nechcete mať v šťave kúsky zeleniny, pridajte iba paradajkovú šťavu alebo pretlak.
* Kto má rád štipľavé, na záver môže pridať mletú štipľavú papriku alebo nakrájanú feferónku.
Autor: zp
Foto: Shutterstock.com