Reklama

Horká čokoláda: Dve-tri kocky denne môžete zjesť naozaj bez výčitiek

Reklama

Schovávate po šuplíkoch keksíky, tyčinky či bonbóny? Za kvalitnú horkú čokoládu sa vôbec nemusíte hanbiť. Dôležitá je sebadisciplína.



Čím sa líšia?
Základom každej čokolády je kakao – kakaový prášok, kakaová hmota a kakaové maslo. Ako si však vybrať v záplave značiek a rafinovaných príchutí? Ak si chcete pochutnať, nepribrať a urobiť niečo aj pre svoje zdravie, odolajte čokoládam s krémovými náplňami, so sušienkami či s kandizovaným ovocím. Naopak, bonusom sú rôzne oriešky a semená. Priaznivé účinky na organizmus má iba čokoláda s vysokým podielom kakaa – 70 percent a viac. Extra horké čokolády obsahujú až do 99 percent kakaa, no nie každý znesie ich intenzívnu chuť.

Plus pre zdravie
O čokoláde dlho kolovali mýty, že spôsobuje akné, obezitu, zvyšuje krvný tlak a priamo súvisí s rozvojom cievnych ochorení a cukrovky. Podrobné výskumy biologicky aktívnych organických zlúčenín v kakau však potvrdili vysoký antioxidačný potenciál horkej čokolády. Rastlinné flavonoidy obsiahnuté v kakau znižujú oxidačný stres aj hladinu cholesterolu, mierne znižujú krvný tlak, zlepšujú krvný obeh a pomáhajú predchádzať artérioskleróze. Pri pravidelnej konzumácii malého množstva horkej čokolády údajne až o tretinu klesá riziko srdcových ochorení.

Vítané bonusy
Horká čokoláda má nízky glykemický index, obsahuje veľa horčíka, povzbudzujúce alkaloidy teobromín a kofeín aj upokojujúci fenyletamín, ktorý zmierňuje pocit úzkosti a strachu. V kakau sa nachádzajú podobné fytochemikálie ako v zelenom čaji, napríklad rastlinné polyfenoly – katechíny, ktoré majú antioxidačný a protirakovinový účinok. Hoci má kakaové maslo vyšší podiel nasýtených mastných, kvalitná horká čokoláda neškodí srdcu ani cievam. Naproti tomu mliečna alebo biela čokoláda pri nestriedmom jedení majú tendenciu zvyšovať LDL cholesterol.

Pozor!
Horká čokoláda je rovnako kalorická ako mliečna. Denne sa odporúča zjesť 20 až 30 g, čo zodpovedá 500 až 750 kJ. Aj túto energiu však musíte zarátať do denného energetického príjmu.

Maximum kakaa, minimum cukru
* Ak si chcete dať čokoládu pre zdravie, vyhýbajte sa takým, ktoré obsahujú kalorické náplne, kúsky sušienok a kandizovaného ovocia.
* Čokoláda je pochutina a nesmie tlmiť chuť na hlavné jedlo. Jedna-dve kocky horkej čokolády pred duševným výkonom dodajú energiu.
* Nadmerná konzumácia čokolády s vysokým obsahom cukru a s nízkym podielom kakaa môže byť príčinou priberania aj tvorby zubných kazov.
* Horká čokoláda zubom neškodí, pretože kakao obsahuje fluór a kakaové maslo vytvára na zuboch ochrannú vrstvu.

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock