Horká čokoláda: Na hranici lahodnosti... neobsahuje žiadny cukor?
17. 4. 2019, 20:00

Na svete je veľa druhov čokolád. Podľa obsahu kakaa ju rozdeľujeme na tmavú, horkú a trpkú, ktorá obsahuje až 90% kakaa až po sladučkú mliečnu, ktorú tak milujeme, no je v nej viac cukru ako kakaa, že už pomaly stráca svoju čokoládovú chuť.
Horká čokoláda neobsahuje cukor?
Podľa tejto informácie by mala každá dáma v tomto momente zaplesať. Je to potvrdené americkým úradom FDA.
Ide o výrobok, ktorý neobsahuje cukor, ale iba prírodné alebo umelé príchute. Kto by však takú čokoládu rád a s chuťou jedol. Iba skutoční degustátori a fajnšmekri sa odvážia pochutnať si na takomto kúsku. Horká čokoláda sa preto používa zväčša na varenie.
75 – 85% kakaa
O akej čokoláde hovoríme? Je na hranici lahodnosti. Ešte nám chutí, no stále obsahuje dosť kakaa. Ide o akúsi horkosladkú chuť. Chuť kakaa však prebíja sladká chuť. Kakaové bôby dostali mat.
Couverture je francúzsky termín pre čokoládu, ktorú cukrári používajú ako výrobnú surovinu. V preklade znamená toto slovo polevu. Ide o čokoládu ktorá má v sebe cca 30% kakaového masla a používa sa skôr kvôli lesku.
Mliečna čokoláda je najchutnejšia
Ako pre koho. Ide však o najčastejšie konzumovaný druh čokolády. Každá krajina má svoju značku a výrobok, ktorý patrí medzi top trojku cukroviniek. Väčšina z nich je práve z mliečnej čokolády.
Nemá takú prenikavú chuť ako horká čokoláda, preto pri jej výrobe výber bôbov nie je taký dôležitý. Obsah kakka je asi 15%. Podľa typu mlieka použitého pri výrobe poznáme dva typy mliečnej čokolády. Prvý typ obsahuje zahustené mlieko, druhý zmes sušeného mlieka a krupicového cukru.
Prečo čokoládu tak milujeme?
Hneď z viacerých dôvodov. Je sladká, a práve táto chuť je pre mnohých z nás veľmi príjemná. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve sladká chuť je chuťou nášho ranného detstva, kedy sme pili sladké materské mlieko.
Pravá čokoláda má však horkejšiu chuť a vždy by sa u každej mala hodnotiť kakaová príchuť. Vtedy hovoríme o čokoláde. Hodnotiť by sa mala aj vlastnosť rozpúšťať sa na jazyku bez toho, aby sa nám lepila na podnebie.
Biela čokoláda je kombinácia kakaového masla, cukru a mlieka. Má vysokú sladkosť, najviac kazí zuby. Chutí lepšie, ak je do nej primiešané ovocie. To, čo robí z čokolády nezdravú a „zakázanú“ potravinu nie je čokoláda samotná, ale práve naša neskrotná túžba jesť ju čo najčastejšie a vo veľkých dávkach.
Autor: maj
Foto: Shutterstock