Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hovädzia, bravčová či kuracia? Ukuchtili sme najmäkšiu pečienku

Reklama

Hovädzie mäso, bravčové mäso, kuracia pečeň sú mimoriadne výživné, obsahujú veľa bielkovín, železa a ďalších živín a množstvo kalórií je relatívne nízke. Hovädzia pečeň je kvalitnejšia než bravčová, najmä ľahšia na trávenie a červenšia, pokiaľ pochádza z mladých zvierat. Bravčová pečeň má mierne silnejšiu chuť, zatiaľ čo kuracia pečeň je úplne najmäkšia. Pečeň na cibuľke je klasický spôsob, ako toto mäsko pripraviť úplne najlepšie.

Potrebujete:
Porcie: 4
4 šálky žltej cibule, olúpanej na tenké plátky
4 lyžice masla alebo margarínu
3 lyžice múky
1 lyžička soli
1/8 lyžičky čierneho korenia
Tenké plátky hovädzej, bravčovej pečene alebo kuracej pečene s odstránenými žilkami
3/4 šálky hovädzieho, kuracieho, bravčového vývaru

Postup:
Najprv si orestujte cibuľku. Pridajte 2 lyžice masla alebo margarínu do veľkej panvice s cibuľou. Varte cibuľu na miernom ohni, kým nie je zlatá a mäkká, cca 5 minút. Odstráňte cibuľu z panvice a preneste do misky. Zmiešajte múku, soľ a korenie vo veľkej miske alebo v plytkej panvici. Položte každý kúsok pečienky do zmesi múky a rovnomerne pokryte každý kus. Pridajte zvyšné maslo alebo margarín na panvicu, rozpustite ho na miernom ohni.

Opatrne pridajte pečeňové plátky a smažte, kým nebudú dozlatista na každej strane. Dávajte pozor, aby bol každý kúsok pečienky na panvici, kvôli bezpečnosti uvareného jedla. Pridajte vývar a varenú cibuľu. Zakryte panvicu a nechajte podusiť. Varte po dobu 30 minút, alebo kým nie je pečienka hotová. Pečeň je uvarená, keď nie je ružová alebo červená v strede. Môžete mäso predtým vymáčať aj v mlieku, chutí tak ešte lepšie. Väčšina pečienky, ktorá sa predáva v potravinách má už odstránené žilky. Kuraciu pečeň možno variť v celku alebo pokrájanú na kúsky.

Autor: Lea
Foto: Wikihow.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS