Hrozno vs slivky: Ktoré ovocie by ste mali jesť každý deň?
13. 9. 2017, 15:00

Cukor a energia
Zrelé hrozno má priemernú energetickú hodnotu 290 kJ/100 g, ktorá pochádza z cukru. Toho je v hrozne viac (18 g). Slivky majú o tretinu menej energie — 193 kJ/ 100 g — a takisto aj cukru 11,4 g. Prvý bod získavajú slivky.
STAV – 0 : 1
Vitamíny a minerály
Jedno i druhé ovocie je bohaté na vitamíny a minerály. Napríklad hrozno má v 100 g 11 mg vitamínu C, 14,6 mikrogramu vitamínu K a 0,127 mg medi, slivky 9,5 mg vitamínu C, 6,4 mikrogramu vitamínu K a len 0,057 mg medi. Slivky sú bohatšie na vitamín A, vitamíny skupiny B, hrozno má viac draslíka a železa. Bod patrí obom.
STAV – 1 : 2
Antioxidanty
O slivkách je známe, že majú mimoriadne vysoký obsah antioxidantov. Antioxidačná kapacita (ORAC) 100 gramov sliviek je veľmi vysoká — 6 100 jednotiek, hrozno ju má asi 6-krát niž- šiu — 1 018 jednotiek/100 g. Dostatoč- nú ochranu pred škodlivým účinkom voľných radikálov poskytne 3- až 5-tisíc jednotiek denne. Bod pre slivky.
STAV – 1 : 3
Top víťaz: SLIVKY
Z medicínskeho hľadiska sa slivky donedávna považovali za priemerné ovocie, užitočné hlavne pri zápche. Najnovšie výskumy však tvrdia opak. Slivky sú mimoriadne bohaté na antioxidanty a fytonutrienty – rastlinné látky, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať ľudské zdravie a pomáhať pri prevencii rôznych ochorení. Laboratórne testy potvrdili, že slivky významne znižujú hladinu cholesterolu a dokážu zastaviť rast nádorových buniek pri rakovine prsníka. Podľa inej štúdie chránia aj pred chorobami srdca.
Hrozno pre dospelých: Viete ho pri varení používať správne?
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock