1. kolo: Riboflavín
Vitamín B2 ovplyvňuje metabolizmus tukov a cukrov. Podporuje zdravie pokožky, slizníc, srdca a ďalších telesných orgánov a je dôležitý pre dobrý zrak aj ako prevencia sivého zákalu. Pri nedostatku riboflavínu sa tvoria trhlinky v kútikoch úst, môže sa objaviť pocit pálenia v očiach, na perách a jazyku, často aj zápaly ďasien a spojoviek. V 100 g javorového sirupu je 1,27 mg riboflavínu, v 100 g medu 0,038 mg. Bod pre javorový sirup.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Mangán
Tento dôležitý stopový prvok chráni bunky pred oxidačným stresom a v spolupráci s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé a pevné kosti a zuby. Zároveň je to výborné prírodné sedatívum, pretože pomáha zmierňovať stres a posilňuje srdce. Denná potreba dospelého človeka: 2 a 3 mg mangánu. V 100 g javorového sirupu sa nachádza 2,9 mg mangánu, v 100 g medu 0,1 mg. Opäť boduje javorový sirup.
Stav - 2 : 0

Môžete si ho dať do vody, ako bežný sirup, ale hodí sa aj na osladenie čaju, rozličných drinkov a limonád.
Zdroj: Shutterstock

3. kolo: Zinok
Patrí medzi nenahraditeľné stopové prvky. Je súčasťou takmer stovky enzýmov, podporuje tvorbu bielych krviniek a zlepšuje ich aktivitu. Zvyšuje aj produkciu obranných T-buniek (typ bielych krviniek), ktoré pomáhajú v boji s vírusmi a baktériami. Podľa niektorých výskumov zinok dokáže spomaliť rast nádorov. Jeho nedostatočný príjem zvyšuje riziko infekcií. V 100 g javorového sirupu je 1,47 mg zinku, v 100 g medu len 0,22 mg. Bod pre javorový sirup.
Stav - 3 : 0

Víťaz: Javorový sirup
Javorový sirup sa vyrába z miazgy cukrových javorov, ktorá vyteká z otvorov navŕtaných do kmeňa. Počas vegetačného obdobia sa v stromoch hromadí škrob, ktorý sa pôsobením enzýmov premieňa na cukor. Šťava z javora obsahuje nielen sacharózu a aromatické látky, ale aj organické kyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, hlavne vápnik, mangán, selén a železo. Sirup sa vyrába zo šťavy zahusťovaním – varením a odparovaním, nakoniec sa filtruje. Pri kupovaní pozorne čítajte zloženie. Keď v javorovom sirupe nájdete pridaný cukor, kukuričný alebo glukózový sirup, farbivá alebo konzervačné látky, nie je kvalitný, dokonca môže ísť o bezcennú náhradu.