Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jazmínový čaj: Vhodný na všetky vážne choroby

Reklama

Jazmínový čaj sa pije už takmer 700 rokov a je najpopulárnejší čínsky ochutený čaj. Najčastejšie sa do neho pridáva zelený čaj, ale môže byť tiež vyrobený z čaju oolong. Vysoko kvalitné voľné čajové lístky sa miešajú s lupeňmi jazmínu, čo dáva čaju jemnú, mierne sladkastú chuť a aromatickú vôňu.

Jazmínový čaj je veľmi zdravý, pretože má vysoký obsah silných antioxidantov známe ako katechíny. Jazmínový čaj ponúka mnoho zdravotných výhod, vrátane zníženia rizika rakoviny, znižuje krvný tlak, riziko mŕtvice a vplýva na zníženie LDL cholesterolu.

Nižšia miera karcinómu pažeráka
Bol zistený významný vzťah medzi frekvenciou konzumácie čaju a rizikom vzniku rakoviny pažeráka. Ľudia, ktorí konzumovali čerstvý oolong a jazmínový čaj (nefermentovaný má viac antioxidantov) mali 3x nižšie riziko vzniku karcinómu pažeráka v porovnaní s tými, ktorí čaje nepili.

Spomalenie srdcovej činnosti
Čo robí jazmínový čaj takým unikátnym je jeho príjemná, delikátna aróma. Pochádza zmiešaním čajových lístkov s lupeňmi z jazmínových kvetov. Bolo zistené, že vôňa jazmínového čaju ponúka sedatívne účinky. Mení náladu a ovplyvňuje aj nervovú aktivitu. Aj levanduľa a jazmínový čaj harmonizujú človeka, výrazne znižujú tepovú frekvenciu. Tento upokojujúci účinok je prospešný pri vyvolanom vysokom krvnom tlaku pri strese.

Znížené riziko mŕtvice a zníženie hladiny cholesterolu
Výskumníci dospeli k záveru, že existuje silný vzťah medzi pitím čaju a cievnou mozgovou príhodou. Čím viac čaju sa spotrebovalo, tým väčšie ochranné výhody človek mal. Spotreba čaju viac 150 g za mesiac (buď zelený, čierny alebo jazmínový čaj) bol štatisticky významný pri znižovaní rizika mŕtvice.

Čínsky zelený čaj a jazmínový čaj majú významný vplyv na krv, pečeň a cholesterol. Vysoká hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko srdcových ochorení. Tieto čaju zlepšujú HDL alebo "dobrý" cholesterol.

Autor: Hana
Foto: herbalremediesinformation.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS