Je bezpečné jesť surové ryby?
22. 2. 2012, 5:30

Suši je najznámejšia japonská pochúťka, veľmi populárna po celom svete. Ľudia milujú jedinečné textúry a silné chute suši. Avšak stále existuje veľa ľudí, ktorí sú skeptickí, aby jedli morské plody, ktoré sú úplne surové. Prečítajte si o zdravotných prínosoch a možných rizikách konzumácie suši a surových rýb všeobecne.
Suši je jedným z najpopulárnejších jedál japonskej kuchyne, a je pravdepodobne najznámejšou po celom svete. Treba však poznamenať, že nie všetky suši jedlá sa podávajú surové. Niektoré pokrmy sú aj nejakou formou varené. Suši môže byť aj jedlo, ktoré neobsahuje žiadne morské plody, kde je hlavnou zložkou zelenina alebo aj vajcia.
Nebezpečenstvo zo surových rýb
Morské plody by mali byť dôkladne uvarené, aby sa minimalizovalo riziko ochorení. Možné zdravotné komplikácie hrozia, ak prehltneme parazita, ktorý sa nachádza vo vnútri surovej ryby. V takom prípade nám hrozí nevoľnosť, vracanie a hnačka.
Parazity sa môžu zahrabať v žalúdočnej sliznici a spôsobiť ďalšie ťažkosti ako bolesti a zápaly. Ak budete mať závažné príznaky po požití surovej ryby, vyhľadajte lekársku pomoc.
Je bezpečné jesť suši?
Akokoľvek desivo to môže znieť, určite nechceme vyrábať zbytočnú paniku. Predpokladáme, že surové ryby používané na prípravu v renomovaných suši zariadeniach sú v najvyššej kvalite. Takéto reštaurácie sledujú najvyššie štandardy bezpečnosti potravín, aby zabezpečili ochranu hostí pred otravou jedlom.
Používanie priemyselných mrazničiek a celkové správne zmrazenie a skladovanie rýb, rovnako ako kvalitné morské plody sú dôležité faktory pre ochranu proti ochoreniam. Takže, ak ide o dôveryhodné zariadenie s renomovanými bezpečnostnými normami, neváhajte a spokojne si vychutnajte vaše suši.
Zdravotné výhody suši
Napriek niektorým obavám a nepohodliu jesť surové morské plody majú aj početné zdravotné výhody, obsahujú rôznorodú vzorku živín a prospešných mastných kyselín. Tu sú niektoré z ich zdravotných výhod:
• Obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Znižujú riziká vzniku rakoviny, zlepšujú kardiovaskulárny systém a znižujú hladiny zlého cholesterolu
• Suši je výborným zdrojom bielkovín, ktoré majú nízky obsah nasýtených tukov
• Väčšina suši plodov sú plné vitamínov a minerálov. Vápnik a vitamín D sú len dva príklady z mnohých.
Suši je veľmi zdravé jedlo, ktoré môže byť mimoriadne prospešné pre ľudské zdravie
Ďalšie bezpečnostné opatrenia
Vzhľadom na množstvo ortuti nachádzajúce sa v morských plodoch a možných zdravotných komplikácií, odporúča sa, aby sa ich konzumácii vyhýbali:
• Tehotné ženy
• Ženy, ktoré stále dojčiace
• Starší ľudia
• Ľudia s oslabenou imunitou
• Každý, kto má nízku kyslosť žalúdka
• Alergici
Autor: Simona