Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Je nebezpečné jesť veľa rajčín?

Reklama

Mnoho ľudí si pochúťku, akou sú paradajky vrství na sendviče, alebo ich dáva vo veľkom do omáčok. Paradajky sú veľmi výživné a dodávajú telu vitamíny a minerály. Avšak ich príliš častá a na množstvo bohatá konzumácia môže vyvolať celý rad potenciálne vážnych zdravotných problémov.

Tráviace problémy
Paradajky majú vysoký obsah vitamínu C, jedna veľká paradajky s hmotnosťou 180 g ho obsahuje 25 mg. Stačí nám cca 90 mg tohto vitamínu každý deň na podporu a reparáciu tkanív a kolagénu. Za normálnych okolností sa vaše telo zbaví dodatočného vitamínu prostredníctvom močenia.

Ale ak budete konzumovať viac ako 10 paradajok za deň, môže vám to vyvolať zažívacie ťažkosti, vrátane nevoľnosti a vracania. Paradajky sú bohaté na lykopén, zlúčeninu, ktorá im dáva ich farbu. Konzumácia veľkého množstva paradajok môže vyvolať zriedkavé ochorenie, pri ktorom sa vaša pokožka od neho zafarbí do oranžova.

Pálenie záhy
Ak trpíte pálením záhy, paradajky nie sú tou najlepšou voľbou pre vašu diétu. Paradajky sú celkom kyslé potraviny, ktoré môžu chrliť kyseliny do žalúdka a podporujú kyslý reflux. Pri tomto ochorení sa uvoľňuje zvierač svalov pažeráka a umožňuje kyseline do pažeráka vstúpiť, čo spôsobuje bolesť na hrudi.

Alergická reakcia
Ľudia s alergiou na latex alebo zemiaky môžu mať alergiu aj na paradajky. Ak máte citlivosť alebo alergiu na paradajky, jesť ich príliš veľa môže spôsobiť výtok z nosa, dýchacie ťažkosti a kožné opuchy

Autor: Karin

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Rajčiny sú zeleninou, na ktorú mnohí z nás sypú množstvo soli. Pri takomto dochucovaní si však dávajte pozor, pretože tým neprospievate kilám ani zdraviu. Viete, ktoré jedlá sú tými najslanšími zo všetkých? Ich zoznam nájdete TU a dobre vám radíme - snažte sa ich konzumáciu obmedziť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS