Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Je tavený syr ešte vôbec syr?

Reklama

Milujeme ich, lebo sa s nimi ľahko pripravujú sendviče, majú dobrú chuť a pripomínajú nám detstvo. Aj takúto predstavu o tavených syroch máme. Tí z nás, ktorých zaujíma zdravá výživa museli byť veľmi prekvapení, keď sa o tejto syrovej pochúťke dozvedeli aj toto...  

Tip: Čo s nami urobí káva nalačno?

Spracované je škodlivé
Vysoký podiel tavených syrov v strave je pre naše zdravie doslova pohromou. Je smutnou skutočnosťou, že veľká väčšina ľudí nevie, alebo sa ani nestará, aký je rozdiel medzi nespracovanými a spracovanými syrmi. Väčšina tavených syrov je dnes kritizovaná pre ich negatívne účinky na zdravie, spojené s chemickými konzervantmi, umelými farbivami, ktoré vyrábajú tie skvelé chute, ktorými nás tieto syry dostali.

Táto forma syra v plátkoch a jeho deriváty sa stali samozrejmosťou aj na Slovensku, najviac sa používajú v reštauráciách rýchleho občerstvenia, ale aj doma do sendvičov. Tavené syry obsahujú množstvo chemických látok, vrátane emulgátorov a najhoršie sú taviace soli ako je fosforečnan sodný a draselný, ktoré spôsobujú vážne poškodenie obličiek u niektorých ľudí.

Taviace soli
Stoja aj za závažnými alergickými reakciami (vyrážka, žihľavka, svrbenie, ťažkosti s dýchaním, tlak na hrudi, opuch úst, tváre, pier alebo jazyka), kostí alebo kĺbov, zmätenosť, zníženie močenia, závraty, nepravidelný srdcový tep.

Taviace soli môžu u citlivých ľudí spôsobiť svalové kŕče, necitlivosť, brnenie, bolesť alebo slabosť rúk alebo nôh, mravenčenie okolo pier, kŕče, ťažkú alebo pretrvávajúcu hnačku, dýchavicu, nezvyčajnú únavu, nezvyčajnú slabosť alebo ťažkosti nôh.

Tavený syr nie je prírodný výrobok a má úplne odlišné zloženie bielkovín a vápnika ako bežné, zdravé syry. Má vysoký obsah soli, na 100 gramov môžeme počítať približne 3 gramy soli, čo je polovica odporúčanej dávka pre dospelého muža. Okrem toho majú aj vysoký obsah živočíšnych tukov. V hektickom tempe moderného života je pravdepodobné, že napriek mnohým varovaniam zostane tavený syr stále jedným z našich najobľúbenejších.

Radi pečiete a ochutnávate pri tom surové cesto na koláče? Prečítajte si, aké negatívne následky môže takáto ochutnávka mať? Viac o téme v článku TU.

Autor: Jaja

Vyberáme pre vás niečo PLUS