Je vám zle? Dajte si cesnak alebo lieky, nikdy nie spolu!
21. 5. 2017, 17:00

Cesnak je superzdravá potravina najmä pre svoje silné účinky a rozmanité zloženie množstva prospešných látok. Účinkuje tiež ako prírodné antibiotikum, prirodzene nás chráni pred vírusmi a baktériami, urýchľuje látkovú premenu a pôsobí na hladinu tukov v krvi.

Cesnak má však aj schopnosť odbúravať olovo a iné ťažké kovy z organizmu. Ale pozor – cesnak riedi krv, preto treba byť opatrný pri užívaní výživových doplnkov v kombinácii s inými liekmi.
Komu cesnak škodí
Cesnak, ako aj papriku, biele pečivo, kysnuté cesto, mastné jedlá, koreniny, cibuľku by mali vynechávať ľudia, ktorí majú problémy s funkciou žlčníka a pálením záhy. Nie je vhodný pre osoby so slabším žalúdkom ani tehotné a dojčiace ženy.
Znižuje tlak, ale nebojte sa ho
Ak vám kolíše alebo príliš klesá krvný tlak, môžete sa po dávke surového cesnaku cítiť trochu malátne. Je to preto, že pocitovo znižuje tlak, v skutočnosti je to viac-menej regulácia. Lekári radia, že ani ľudia s nižším tlakom by sa cesnaku nemali vzdať, mali by si ho však dať radšej ráno a „hladinu" vyrovnať kávou či pohárom červeného vína.
Príliš ho neupravujte
Ak ho tepelne upravujete príliš prudko, môže zhorknúť. Ak je hnedý, už ho radšej nepoužite. Odhliadnuc od toho, že varením, pečením či grilovaním síce otvára nové vône, chute a je skvelý ako senzorické dochucovadlo iných surovín, úpravou stráca svoje živiny. Najúčinnejší je surový a vtedy, ak sa doň dostane kyslík, čiže ak ho jeme rozkrájaný či pretlačený.
Pozor na ťažké kombinácie
Pridávanie niektorých surovín do jedál, ktoré sami o sebe nemusia byť pre danú osobu vôbec problematické, môže spôsobiť ťažkosti vtedy, ak sa skombinujú s niečím iným. Sú jednoducho pre žalúdok, ktorý ich musí naraz stráviť alebo „uložiť" a tráviť postupne ako vlákninu, príliš ťažké.
Zdravé strukoviny plné vlákniny, na ktoré je naša lokalita veľkorysá, niekedy kombinujeme nezdravo, v zahustených prívarkoch ich dopĺňame napríklad údeným či špekáčikom. Hovorí sa, že ak použijeme strukovinu, ktorá je istým spôsobom ťažká na žalúdok, už by sme ju nemali kombinovať s cibuľou alebo cesnakom, lebo nás trávenie zabolí.
Bielkovina s bielkovinou sa tiež nie vždy k sebe hodia, namiesto mäsa a vajec by sme k strukovine mali zvoliť skôr paradajku alebo ryžu. Ľahšie stráviteľné sú sója, červená šošovica, čierna fazuľa, cícer či tofu, k hrachu radšej cibuľu a cesnak nepridávajte. Naopak, cesnaku skvele pasujú koreniny - napríklad rozmarín, oregano, tymian či bobkový list, väčšinou druhov mäsa a zeleniny, cestoviny aj zemiaky.
Cesnak verzus lieky
V čom môže byť cesnak skutočne nebezpečný, sú jeho kontraindikácie s liekmi. Môže znižovať účinky farmaceutických prípravkov na riedenie krvi. Takže blokuje enzýmy, ktoré urýchľujú odbúravanie liekov z tela, ktoré je tiež potrebné a od lieku sa očakáva, aby vám napokon nezaúčinkoval "až príliš". Najmä na to si dajte v súvislosti s cesnakom pozor, ale určite naň nezanevrite, to by bola škoda.
Autor: maj
Foto: profimedia