Reklama

Je zdravšia kvasená ako surová kapusta?

Reklama

Kapusta je jedna z najlacnejších a najzdravších potravín, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Stáročia je považovaná za všeliek a jej význam vo výžive ešte posilnili vedecké výskumy, ktoré odhalili silný protirakovinový potenciál tejto zeleniny. Odborníci na výživu odporúčajú skonzumovať týždenne 2 až 3 porcie.



Kapusta čistí žalúdok a črevá od odpadových látok, zabíja škodlivé baktérie a zlepšuje trávenie. Vonkajšie listy sú dobrým zdrojom vitamínu E. Sírnaté zlúčeniny, ktoré pri varení spôsobujú typický zápach, majú antibiotické vlastnosti a pomáhajú v boji s infekciami, pri liečení rán a žalúdočných vredov.

Na pálenie záhy a zápaly žalúdka je výborná čerstvá šťava zo surovej kapusty, na trávenie šalát ochutený rascou. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje peristaltiku čriev a zabraňuje zápche. Pre nízku energetickú hodnotu sa kapusta odporúča pri redukčnej diéte a očistných kúrach.

Zdravie zo suda

+ Najemno pokrájaná hlávková kapusta, ktorá prešla bakteriálnym kvasením, je ešte zdravšia ako surová. Typickú kyslú chuť jej dodáva kyselina mliečna, ktorá vzniká pri kvasení cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia.

+ Kvasená kapusta obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a urýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela.

+ Pravidelná konzumácia kyslej kapusty podporuje odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám. Skvelá prevencia prechladnutia a chrípky.

+ Kyslá kapusta má ešte viac vitamínu C ako čerstvá. Už 200-gramová porcia zabezpečí dennú potrebu céčka. Ako jediná rastlinná potravina obsahuje aj vitamín B12, ktorý vzniká pri fermentácii a stará sa o duševnú sviežosť, odbúrava stres a pôsobí proti depresiám.

Čítajte aj: Môžeme jesť hrianky aj v diéte?

+ Kombinácia dôležitých živín v kyslej kapuste (vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály železo, draslík, horčík, vápnik, zinok, fluór a rôzne enzýmy) posilňuje imunitu, chráni pred infekciami a odvádza z tela toxické látky. Podporuje tvorbu červených krviniek a hormónov, znižuje cholesterol a regeneruje bunky.

+ Vedci zistili, že pri kvasení sa v kapuste tvoria izotiokyanáty – látky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a pomáhajú predchádzať rakovine pečene, pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka.

Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA

Vyberáme pre vás niečo PLUS