Jediná strukovina, z ktorej sa nenafúknete
25. 9. 2014, 7:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:42)

Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy.
C- CÍCER
Ide o strukovinu, ktorá má orieškovú chuť. Pre výživu človeka je cícer liekom na všetko. Používa sa na dochucovanie zeleninových polievok, prípravu nátierok. Je vhodný pre tehotné ženy aj deti, je totiž bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15, a čo je úplne skvelé, zo strukovín najmenej nafukuje.
Prečítajte si našu Abecedu chudnutia
Cícer do kávy?
Predstavte si, že v niektorých prímorských krajinách nie je na zahodenie, ak sa vám k zrnkám kávy vysype aj trošku cíceru praženého alebo pomletého. Semená cícera obsahujú výnimočne veľa bielkovín a vlákniny.
Ak sa radi orientujete na zdravú výživu a potravu rastlinného pôvodu, potom sa spoľahnite na túto strukovinu. Ak milujete sóju, hrach, potom je cícer ich najlepší kamarát. Názov tejto strukoviny znie možno exoticky, ide o grécke slovo kikus, ktoré v preklade znamená silu a moc. Na Slovensku je cícer známy pod rôznymi menami. Najpoužívanejšími sú slovenec, bagovka a čičer.
Strukoviny tvoria základ našej výživy, pozitívom je ich nutričná hodnota a koncentrácia aminokyselín. Tieto látky majú protirakovinové účinky. Pozitívne vplývajú na tuky v tele, znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Cícer neobsahuje lepok, čo ocenia ľudia trpiaci celiakiou.
Afrodiziakum
Cícer obsahuje minerálne živiny a vitamíny. Z minerálnych látok je veľmi dôležitý draslík, ktorý pozitívne vplýva na činnosť srdca, znižuje krvný tlak. Kladne sa hodnotí aj zastúpenie fosforu, vápnika, železa a horčíka, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní psychickej únavy. Cíceru sa pripisujú aj údajné afrodiziakálne účinky.
Príprava cícera
Cícer je potrebné pred varením namáčať ako mnohé iné strukoviny. Odporúčaná doba namáčania je 10 – 12 hodín. Môže sa pridať niekoľko zrniek čierneho korenia, bylinky či morské huby. Dobrú chuť!
Autor: Karin
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Už ste počuli o cholerelle? Ide zelenú riasu, ktorá sa postupne stala hitom vo svete zdravého stravovania. Čo obsahuje, s čím pomôže a ako sa konzumuje - to všetko sa dozviete v našom článku Chlorella - superpotravina pre telo.