Reklama

Jedlá, ktoré zabránia vyrezaniu žlčníka

Reklama

Žlčové kamene sú ložiská tráviacej tekutiny, ktorá môže stvrdnúť v žlčníku. Často spôsobuje bolesť, nevoľnosť a dokonca aj zožltnutie kože a očí. Chirurgia je zatiaľ najlepší spôsob, ako odstrániť žlčové kamene.

Pokiaľ sa nechcete dať rezať, zmeňte spôsob stravovana a minimalizujte riziko vzniku žlčových kameňov. Náš seriál o žlčníkových kameňoch pokračuje radami, čo vziať do úst, aby ste na žlčník netrpeli.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny
Jedlo s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť so žlčovými kameňmi, najmä vláknina z ovocia (napr. jablká, sušené ovocie) a zeleniny (ako je repa, uhorky, čerstvé paradajky a listová zelenina). Vláknina pomáha tráviacemu systému a môže zabrániť tvorbe žlčových kameňov.

Nízkotučné jedlá
Potraviny s nízkym obsahom tuku, najmä nasýtených tukov, pomáhajú predchádzať upchatiu žlčovodu. Málo nasýtených tukov obsahujú bielkoviny z rýb, ale aj mušle a oleje z repky či olivového oleja.

Jedzte dostatok kalórií
Rýchla strata hmotnosti môže zvýšiť riziko vzniku žlčových kameňov. Ak chcete zabrániť ich výskytu, uistite sa, že ste do tela prijali počas dňa dostatok kalórií. Ak sa snažíte schudnúť, zistite, koľko kalórií potrebujete zjesť minimálne, aby vaše telo netrpelo podvýživou.

Konzumujte dostatok vitamínov
Nedostatok vitamínov C a E, rovnako ako vápnika môže viesť ku vzniku žlčových kameňov. Potraviny ako pomaranče, paradajky a brokolica majú vysoký obsah vitamínu C, zatiaľ čo slnečnicové semienka, mandle a olivy sú bohaté na vitamín E. Tvaroh alebo brynza sú jedným z najlepších zdrojov vápnika.

Opakujeme, že obezita a rýchla strata hmotnosti môžu prispieť k tvorbe žlčových kameňov. Strava môže zhoršiť alebo zlepšiť ich príznaky. Akútne záchvaty môžu byť častejšie po jedle, ktoré obsahuje veľké množstvo tuku.

Množstvo tuku potrebného na spustenie koliky sa líši. Nektorí ľudia sú schopní tolerovať malé množstvo tuku v potrave, iným stačí aj stopové množstvo.

Mali by ste si viesť stravovací denník, kde si zaznamenáte podrobnosti o jedle a okolnosti, ktoré spôsobili vaše žlčníkové bolesti. Takto môžete rýchlejšie identifikovať, ktorá potravina vám škodí.

Máte zdravotné problémy a chystáte sa na krvné testy? Potom máme tip, ako sa na ne správne pripraviť. Viac o téme v článku TU.

Autor: Sisa