Reklama

Jedlé kvety: čo spapať rovno z vázy?

Kvet múčenky
Reklama

Čo poviete na dezert s chryzantémami? Alebo šalát s lupienkami duší? Niektoré kvety sú doslova na zjedenie. Vedia to vyhlásení svetoví šéfkuchári, tak prečo to neskúsite tiež? Objavte jemnú chuť kvetín vo vašej kuchyni!

Kvet múčenky

Kvet múčenky

Kvety v kuchyni
Kvety ako kulinárska prísada nie sú žiadnou novinkou. Už v dávnej minulosti sa používali na zvýraznenie prirodzenej chuti pokrmu. Slúžili ako lacnejšia, dostupnejšia ( a nepochybne aj krajšia) alternatíva k vzácnym koreninám. Jedlo zdobené lupeňmi kvetov vyzerá akosi noblesnejšie. Zdroj pritom poľahky nájdete aj vo vlastnej záhradke.

Ochutnajte jedlé kvety
K jedlým kvetinám patrí množstvo druhov, o niektorých by ste to neboli ani povedali. Pochutiť si možno na ružiach, fialkách, púpave, margarétkach, begóniách, petúniách, nevädziach, prvosienkach, jazmíne, chryzantémach či dokonca tulipánoch. Každý jedlý kvet má iné účinky.

Zdroj: IT Stock Free

Assortment of flowers

Niektorým sú pripisované afrodiziakálne vlastnosti, iné slúžia ako prevencia proti bežným zdravotným neduhom. Všetky jedlé kvety sú ľahko stráviteľné, plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako aj jedinečnej, výraznej chuti.

Nadrobno nasekané sa hodia k šalátom či mäsovým jedlám, sušené alebo kandizované zas skvele ochutia sladučké dezerty. Skúsení pestovatelia z nich dokážu pripraviť cukrovinky, zmrzliny, ale aj pochutiny ako ocot či kvetný olej.

Pozor na chémiu!
Kvety s horkou chuťou či jedovaté druhy, pochopiteľne, na konzumáciu nie sú vhodné. To isté platí o kvetoch ošetrovaných pesticídmi. Jedlé kvety preto nehľadajte v kvetinárstvach, ani v supermarketoch. Vhodným zdrojom sú organické hospodárstva. Ak máte problém nejaké nájsť, začnite s pestovaním jedlých kvietkov sama.

Na jedenie si vyberajte len kvety bez viditeľných povrchových kazov. Najvhodnejšie sú čerstvé, ale pokiaľ ich chcete podávať k studeným pokrmom, pokojne ich môžete na čas zamraziť.

Najlepším časom na zber je ráno, keď sa kvety začínajú „otvárať“. Umyté kvetné lístky na chvíľu ponorte do studenej vody, potom osušte a môžete kombinovať podľa vlastnej chuti a kreativity.

Tu je niekoľko netradičných (ale chutných) tipov, ako si spestriť jedálniček kvetmi:

Lupienky ruží sa hodia k šľahačke či ku karamelovému zákusku.
Ryža naberie exotickú chuť po zmiešaní s fialkami.
Ak sa chcete blysnúť ako hostiteľka s originálnymi nápadmi, obaľte v slanom palacinkovom ceste kvety cukiny a potom upražte.
Hľadáte efektnú párty dekoráciu? Nechajte zamraziť farebné kvetné lístky do kociek ľadu a tie neskôr použite do studených alko alebo nealko koktailov.

Autor: Dharma