Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jedlo, ktoré odkladáme DO CHLADNIČKY, aby sa SKAZILO

chladnička

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vajcia sú súčasťou zdravej výživy. Aj keď získali zlú povesť, pretože údajne obsahujú vysoké hladiny cholesterolu, majú väčšie nutričné výhody ako zdravotné riziká.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Potraviny, ktoré NEPATRIA do komory: Kde ich máte vy?

     

    Vajcia sú vysoko kvalitné kompletné proteíny, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Vajíčko je jedna z mála potravín, ktorá prirodzene obsahuje vitamín D. Ako nám chutí najradšej? V praženici! Praženicu milujeme hlavne na raňajky, a keď nám nejaká zostala z večere, ohrievame si ju pomerne jednoducho v mikrovlnnej rúre. Ako sa však pripravuje taká studená z chladničky správne?

    20 sekúnd a dosť!
    Praženica by mala vždy ostávať v chladničke, až kým nie ste pripravení ju okamžite skonzumovať. Zabránite tým rastu baktérií. Uložte praženicu na tanier a vložte do mikrovlnky. Polejte vajíčka trochou vody, aby sa zabránilo ich vysychaniu pri ohrievaní. Ohrievajte ju po dobu 20 sekúnd na vysokej teplote. Skontrolujte, či sú už horúce.

    Ak sú ešte chladné, ohrejte ich zase iba na 20 sekúnd a znovu skontrolujte. Jedzte prihrievané vajíčka iba dostatočne teplé. Môžete jesť praženicu bez ničoho, iba s chlebom, alebo do nej pridajte zeleninu a syr. Uvarené vajíčka by nemali ostal „ležať“ na stole dlhšie ako dve hodiny.

    Iné spôsoby, ako zjesť vajce
    Pretože sú vajcia také univerzálne jedlo, môžete z nich získať kreatívne zákusky, predjedlá, olovranty, dezerty, či dokonca zdravé koktaily. Plátky natvrdo uvarených vajíčok sú skvelé na šaláty alebo do sendviča, ale mäkké varené vajcia v dopoludňajších hodinách sú báječná vec. Uistite sa, že ich povaríte iba niekoľko minút, pokiaľ chcete žĺtok, ktorý neustále dýcha.

    Vaječný šalát je dobrý tip, keď do neho nepridáte majonézu, ale nízkotučný jogurt. Vrstva vajíčkového šalátu medzi dvoma plátkami chleba je bezproblémový olovrant. Ak si musíte sledovať hladinu cholesterolu, môžete využívať iba výhody bielka. Oddeľte z vajíčka tučný žĺtok a pripravte si na srdce zdravú omeletu. Jedno z najčastejšie fotografovaných vajíčok je práve takto upravené, lebo vyzerá najchutnejšie. Rozbité, vyliate zo škrupinky na panvicu, vyzerá ako oko. Smažené len z jednej, spodnej strany. K tomu nakrájajte a opečte zemiaky a zeleninku.

    Mňamka. Rozbité vajíčka sa varia v horúcom vývare, na pohľad nie celkom vábivé „soplíky“ alebo slíže, ale inak veľmi chutné jedlo a vyrobíte si vajíčkovú polievku. Myšlienka namáčať vajcia do čaju môže znieť divne, ale je to obľúbené a zdravé občerstvenie v Číne. Jediné, čo musíte urobiť, je ponoriť vajcia natvrdo uvarené v marináde do sójovej omáčky a čaju. Je to jeden z najjednoduchších receptov na zdravú desiatu na cestách.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS