Jedlo pre zdravé ďasná: 7 tipov, ako predísť paradentóze
11. 7. 2019, 17:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:36)

Krvácanie ďasien je prvý signál, že môžete prísť o zuby. Čo by ste mali pridať do jedálneho lístka a čo obmedziť?
Paradentóza sa často začína nenápadne už v mladom veku. Okrem stomatologických príčin môže rozvoj tohto ochorenia podporiť aj strava chudobná na niektoré živiny. Čo by ste mali jesť, aby ste mali zdravé ďasná?
1. Ryby a orechy
Tučné ryby ako losos, makrela, slede a sardinky majú najviac esenciálnych mastných kyselín omega-3. Tieto zdravé tuky posilňujú imunitu a majú protizápalové účinky na celé telo vrátane ďasien. Na omega-3 sú bohaté aj vlašské orechy, makadamiové orechy a pistácie, ľanové a sezamové semienka.
2. Vývar a hovädzie mäso
Sú to najlepšie zdroje kolagénu, ktorý je základnou stavebnou bielkovinou a je nevyhnutný pre zdravie vlasov, pokožky, chrupaviek, kĺbov, kostí, nechtov, zubov a ďasien. Ľudské telo si kolagén dokáže vyrobiť, po tridsiatke však táto schopnosť začne klesať, preto ho musíme prijímať v strave. Ak vám chutí živočíšna želatína a gumové medvedíky, neváhajte.
3. Kuracie mäso
Kuracie mäso obsahuje koenzým Q10, ktorý je známy ako ochranca ďasien pred zápalmi a rozvojom paradentózy. Ak z pečeného kuraťa odstraňujete kožu len preto, že je mastná, nerobte to. Koža obsahuje ohromné množstvo kolagénu, čo zuby a ďasná isto ocenia.
4. Huby šiitake
Liečivé huby obsahujú glukán lentinan, ktorý sa nenachádza v žiadnych iných jedlých hubách. Tento polysacharid zabíja len škodlivé baktérie, ktoré napádajú tkanivo ďasien a spôsobujú zápaly.
5. Brokolica a paprika
Obidva druhy zeleniny patria medzi najlepšie zdroje vitamínu C, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti, regeneruje ďasná a podporuje tvorbu kolagénu. Nedostatok vitamínu C okrem iného spôsobuje krvácanie ďasien a zápaly v ústnej dutine.
6. Zelený čaj a kakao
Zelený čaj a kakao sú bohaté na katechíny - silné antioxidanty, ktoré pomáhajú pri liečbe zápalov ďasien. Výskumy potvrdili, že zelený čaj je výbornou prevenciou rôznych ochorení ústnej dutiny vrátane rakoviny. Kakao je účinnejšie proti zubnému kazu ako fluorid a obsahuje zlúčeninu CBH, ktorá posilňuje zubnú sklovinu.
7. Probiotické potraviny
Kefír, acidofilné mlieko, jogurt, kyslá kapusta a ďalšie fermentované potraviny podporujú množenie prospešných baktérií v ústnej dutine, ktoré zmierňujú zápaly ďasien a tvorbu zubného plaku. Zároveň potláčajú rast patogénnych mikroorganizmov.
Čo ďasnám najviac škodí?
- Baktérie, ktoré spôsobujú zápaly ďasien, milujú cukor, preto by ste ich mali vyhladovať. Obmedzte sladkosti a potraviny a nápoje s vysokým obsahom rafinovaného cukru.
- Ani najdrahšia zubná pasta a voda vás neochránia pred paradentózou, keď nevenujte pozornosť dôkladnému čisteniu zubov, hlavne pred spaním. Na medzizubné priestory použite špeciálne kefky a dentálnu niť.
Autor: jb
Foto: Shutterstock