Jedlu pristane ZELENÁ: Hrsť ČERSTVÝCH BYLINIEK zmení každé jedlo
26. 4. 2021, 11:55

Zdroj: Vitarian.sk
Zelené jarné vňatky majú najintenzívnejšiu arómu a nenapodobiteľnú chuť. Zlepšujú stráviteľnosť jedla a sú bohaté na vitamíny a minerálne látky. A môžete ich mať stále poruke, napríklad v kvetináčoch na okne.

Pažítka
Jemná, voňavá vňatka má jednu skvelú vlastnosť – nahradí časť soli. Teplo by ju zničilo, preto ju používajte len v studenej kuchyni – do nátierok, šalátov, pokrmov z tvarohu, vajec a zo smotany, - alebo na chlieb s maslom. Iné bylinky by ju prehlušili.
Zdroj: Shutterstock
Pažítka poteší trávenie.
Petržlen
Kamkoľvek pridáte priehrštie posekaných lístkov, nič nepokazíte. Petržlenová vňať znižuje krvný tlak, pomáha vyplavovať škodlivé látky a posilňuje imunitu. Dobre si rozumie so všetkými bylinkami.
Kôpor
Strapatú bylinku sladkastej chuti nájdete hojne v receptoch škandinávskej kuchyne. Podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Hodí sa hlavne do studených pokrmov, do varených až po odstavení. Kôprom ochucujte ryby, smotanové a tvarohové nátierky, biele omáčky a cestoviny. Nekombinujte s inými bylinkami.
Bazalka
Hviezda stredomorskej kuchyne s výraznou arómou a pikantno-sladkastou chuťou podporuje trávenie a zmierňuje nadúvanie. Skvelá do jedál z rajčín, na pizzu, cestoviny, do šalátov i omáčok. Znáša sa s cesnakom, estragónom, so šalviou i saturejkou.
Zdroj: pinterest/m.wholefoodsmarket.com
Nátierku naservírujte na teplý toast a ozdobte lístkami čerstvej bazalky.
Oregano
Sviežou, jemne sladkastou chuťou a príjemnou vôňou vylepší pizzu, cestoviny, omáčky, pokrmy zo zeleniny, zemiakov, z kapusty i zo strukovín. Dezinfikuje tráviaci trakt. Znesie iba krátke varenie. Výborne sa dopĺňa s paprikou, tymianom, rozmarínom a čili.
Rozmarín
Silno aromatická bylinka, pre ktorú platí: menej je viac. Výborne znáša teplo, dokonca aj na grile. Zlepšuje trávenie tukov, preto je ideálna do ťažších pokrmov, ako je pečené mäso. Rozmarín môžete kombinovať s petržlenom a tymianom, neznáša sa s bobkovým listom.
Tymian
Korenistá chuť a výrazná vôňa výborne dochutia pečené mäso a fašírky, ryby, krémové polievky, omáčky. Podobne ako rozmarín zlepšuje trávenie mastnejších jedál. Môžete ho kombinovať s rozmarínom, oreganom, so šalviou a saturejkou.
Extra TIP
Nečakajte, pestujte!
Na slnečnom okennom parapete v kuchyni sa dobre darí väčšine byliniek, ktoré potrebujete do varenia. Stálicami sú petržlenová vňať a pažítka, ale vyskúšajte aj bazalku, rozmarín, oregano, tymian, žeruchu, šalviu, kôpor a mätu. Žerucha je pikantná bylinka bohatá na živiny, ktorá vyrastie rýchlo aj bez hliny. Ak nemáte keramického ježka na jej pestovanie, postačí aj malá plytká miska, veľké čistiace detské vatové tampóny, vrecúško semien a voda.
Kroky k úspechu
- Dno misky vyložte vatovými tampónmi a polejte ich trochou vody, aby vata dobre nasiakla. Prebytočnú vodu vylejte.
- Na vlhký povrch rovnomerne a husto nasypte semienka a zvlhčite ich rozprašovačom. Misku prikryte potravinárskou fóliou, postavte na svetlé, teplé miesto a viackrát denne skontrolujte, či semená majú dosť vlahy.
- Semienka žeruchy sú vitálne, ale počas klíčenia nesmú zaschnúť, inak z nich nič nevyrastie. Pravidelne ich výdatne zvlhčujte rozprašovačom. Keď začnú klíčiť, fóliu odstráňte a o niekoľko dní môžete strihať čerstvú bylinku.