Jedzte viac mäsa, ktoré zapácha!
6. 1. 2014, 5:30

Slovensko je na Vianoce rybacie. Vám sa však po toľkých sviatočných rybách, kaproch, filé, doma aj na návšteve už možno urobilo zle do ďalších sviatkov. Zvíja sa vám nos, keď sa nadýchnete čohokoľvek s plutvou?
Je to iba dočasné, alebo to tak s vami bolo vždy? Jesť ryby môže byť pre niekoho odpudivé. Je pravda, že pokiaľ sa ryba nespracuje dobre, môže poriadne páchnuť.
Kde vzniká nechuť k rybám?
Možno ste si ju vytvorili už v detstve. Odkiaľ pochádzate? Trápili vás rodičia stredomorskými dobrotami, ktoré ste nemuseli? Alebo ste možno len vyberavý jedlík. Začnite jesť sushi! Ide o aromatické jedlo, ktoré by vás mohlo pomaly pripraviť na zmenu v jedálničku. Tenké plátky lososa spárované s avokádom a ryžou.
Veľmi špecifickú vôňu má už tuniak. Urobte si tuniakový šalát s množstvom majonézy a vložte do sendviča. Jedlo z rýb je jedno z najzdravších na svete. Morské plody majú často nízky obsah tuku, ide o potraviny bohaté na bielkoviny. Jesť ryby niekoľkokrát týždenne je dobré pre vaše srdce aj pre mozog.
Dobré tuky
Ryba má veľa bielkovín a omega-3 tuky ("dobré" tuky). Ak máte vysoké hladiny celkového cholesterolu, vyhnite sa krevetám. Na druhej strane, pokojne si doprajte mušle, kraby a ustrice. Mnohé úrady odporúčajú, aby ľudia, ktorí nemajú radi ryby a trpia na srdcové ochorenie, denne užívali kapsule s rybím olejom. Prečo viac žien ako mužov nemá rado ryby?
Pretože rybárčenie je mužský šport. Od nepamäti mali muži potrebu starať sa o potravinovú bezpečnosť a lov. Rybárčenie ich uvoľňovalo, je tam to správne napätie, keď treba. Muži si tak našli dôvod na opustenie domova aspoň na chvíľu, bez toho, aby im to ženy zakazovali.
Chcete mať napriek nechuti k rybám o rok bohaté Vianoce a nikoho neuraziť? Skúste ochutené kuracie mäso alebo hovädzie s pár kúskami tuniakového steaku, ktorý svojou chuťou až tak na tanieri neobťažuje.
Autor: Lena