Karotenémia: Chorá z konzumácie mrkvy?
15. 10. 2016, 8:00

Nie je to náhoda, že mrkva má stále miesto v našom jedálníčku ako zdravá sladká koreňová zelenina. Dávame ju do polievok, dusených pokrmov a šalátov. Okrem toho, že je univerzálna a lacná, mrkva je hlavne zdravá.
Je zdrojom betakaroténu, vlákniny a niekoľkých minerálnych látok a vitamínov. Hoci má bohaté zdravotné výhody, veľa mrkvy môže spôsobiť aj nežiaduce vedľajšie účinky.
Karotenémia
Mrkva je hlavným zdrojom betakaroténu. Je jedným z mála karotenoidov, ktoré telo premieňa na vitamín A, na živinu, ktorá chráni zrak a pomáha imunite. Jedna šálka sekanej, surovej mrkvy poskytuje asi 430 percent odporúčanej dennej hodnoty pre vitamín A.
Pohár mrkvovej šťavy prináša viac ako dvojnásobok tejto hodnoty. Jesť veľké množstvo mrkvy vám spôsobí preťaženie vitamínom A, pretože vaše telo premení len betakarotén podľa potreby. Avšak, veľké množstvo karoténu v krvi môže spôsobiť karotenémiu alebo žltkasté sfarbenie kože. Neškodný stav je zvyčajne najviac viditeľný na dlaniach, chodidlách a ušiach a postupne mizne.
Črevné problémy
Mrkva je dobrým zdrojom vlákniny, šálka vám dá asi 4 gramy. Ide o nerozpustnú vlákninu. Druh, ktorý sa viaže na vodu a podporuje efektívne trávenie a pravidelnosť stolice. No aj mierne zvýšenie vlákniny môže dočasne narušiť vaše črevá a konzumácia veľkého množstva nerozpustnej vlákniny môže spôsobiť riedku stolicu a neskôr viesť k zápche, ak nebudete piť dostatok tekutín.
Jesť príliš veľa jedného druhu potravín často znamená obmedzenú diétu, ktorá vylučuje iné zdravé potraviny. Mrkva vám môže pomôcť získať dostatok vitamínu A, vlákninu, draslík, horčík a vitamíny C, B-6, K, ale je dobrým zdrojom väčšiny ostatných živín, vrátane vápnika a železa. Má tiež nízky obsah tuku, ktorý je nevyhnutný, aby telo absorbovalo betakarotén.
Aj iné potraviny môžu prispieť k problémom
Strava bohatá na paradajky alebo sladké zemiaky môže spôsobiť karotenémiu, rovnako ako konzumácia celozrnných výrobkov, fazule a sušeného ovocia, môže dočasne zriediť stolicu.
Autor: Kati