Kávoviny vs káva: Ochutnajte výživný nápoj, ktorý nerozbúši srdce
8. 10. 2018, 21:00

Rozhodli ste sa vymaniť z pazúrov kofeinizmu alebo sa zo zdravotných dôvodov musíte vzdať pitia kávy? Vyskúšajte kávoviny.
Nápoje z kávovín nikdy nemôžu nahradiť pravú kávu, ale o to ani nejde. Ľudia ich pili v časoch, keď káva bola drahá alebo nedostupná. Kávovinové zmesi sa vyrábajú pražením rôznych častí rastlín, ktoré sú bohaté na zložené cukry, čiže polysacharidy, a neobsahujú kofeín.
Nápoje z kávovín môžu bez obáv piť ľudia so srdcovými ochoreniami, s vysokým krvným tlakom, tehotné a dojčiace ženy i deti od troch rokov. Blahodarne pôsobia na pečeň i žalúdok a neodvodňujú organizmus.
Čo pili staré mamy
Ako náhrada kávy sa často používa čakankový koreň. Jeho sušením a pražením vzniká cigória, ktorá patrila medzi tradičné raňajkové nápoje našich prastarých rodičov. Z cukrovej repy sa vyrába takzvaná repovka, z fíg zasa figová káva. Obilná kávovina sa pripravuje z praženého jačmeňa, zo žita, z pšenice či zo špaldy, sladová kávovina obsahuje okrem pražených obilných zŕn aj jačmenný slad. Najznámejšou je však melta, zmes koreňa čakanky, cukrovej repy, žita a jačmeňa. Ajurvédske kávy sú kávoviny s himalájskymi bylinami. Nezaťažujú organizmus a pôsobia povzbudzujúco.
Viete, že...
... prvú cigóriu začali vyrábať v Holandsku v roku 1690? Sladila sa cukrom, pridávalo sa do nej mlieko a zajedala sa chlebom. Takéto výdatné obilné raňajky dodali energiu na celé dopoludnie.
Nápoj pre zdravie
Obilné kávoviny obsahujú okrem sacharidov aj rastlinné bielkoviny, vitamíny, najmä B1 a B2, a minerály vápnik, horčík, fosfor a zinok. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev. V koreni čakanky sa nachádza rozpustná vláknina inulín, ktorá pomáha pri redukcii hmotnosti, nechutenstve, žlčových a obličkových kameňoch, ochoreniach močových ciest a zápche.
Je z čoho vyberať
Na obohatenie chuti sa do kávovinových zmesí niekedy pridávajú aj hrušky, jablká, gaštany, orechy, šípky, banány, hroznové šupky, slivky. Okrem mletých zmesí, ktoré treba variť, dostanete aj rýchlo rozpustné varianty, ktoré stačí zaliať horúcou vodou alebo ich pripraviť nastudeno ako ľadovú kávu. Niektoré instantné raňajkové „kávy“ obsahujú aj sušené mlieko.
Báječné rady
* Kvalitná kávovina musí byť čistá, hnedá až tmavohnedá, chybou nie sú ani svetlejšie čiastočky niektorej suroviny.
* Príliš tmavá farba a horká chuť signalizujú prepraženie, kyslá chuť je známkou nedostatočného praženia.
* Kávovinové nápoje môžete ochutiť rovnako ako kávu – mliekom, smotanou, šľahačkou, posypať strúhanou čokoládou alebo škoricou.
* Z kávovinových zmesí neskúšajte pripraviť nápoj v presovare, pretože sú zomleté nahrubšie ako káva na espresso.
* Kupujte radšej menšie balenia, pretože kávoviny po rozbalení zvyčajne absorbujú vlhkosť zo vzduchu.
* Kávoviny z obilných zŕn obsahujú lepok, preto nie sú vhodné pre celiatikov.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock