Keď varí chlap... Ako napraviť zakalený vývar či nepripáliť maslo?
21. 9. 2018, 22:00

Dobrých rád nikdy nie je dosť! Tu je zopár odpovedí na časté otázky začínajúcich gazdiniek.
1. Ako zbaviť vývar mastnoty
Do vývaru vhoďte pár kociek ľadu a počkajte, kým sa na ne neprichytí prebytočný tuk.
2. Ako napraviť zakalený vývar
Do horúceho vývaru vložte 1-2 rozšľahané žĺtky a za stáleho miešania ich nechajte zraziť. Bielky pohltia kalné čiastočky a vyplávajú na povrch. Potom stačí vývar už iba precediť.
3. Ako nepripáliť maslo
Prv než položíte panvicu (hrniec) s maslom na oheň, pridajte štipku soli alebo prilejte trošku rastlinného oleja. Maslo sa tak nebude ani pri vyšších teplotách prepaľovať.
4. Ako využiť sušené huby
Rozdrvte ich v mažiari alebo najemno pomeľte a používajte ako korenie. Vynikajúco ochutí polievky, jedlá zo zeleniny, šťavu na mäso, ryžu či vajíčka.
5. Ako spotrebovať zvyšok šunky
Stačí ho ponoriť do mlieka, čím sa šunka zbaví tuhosti a bude opäť jemná a chutná. Funguje to aj pri zvyšku údeného mäsa.
6. Ako nerozvariť ryžu
Do vody pridajte trochu mlieka.
Čitateľ Ján, Horné Rakovce
Foto: Shutterstock