Kedy majú ZEMIAKY nielen sýtiace, ale aj LIEČIVÉ ÚČINKY?
6. 11. 2021, 15:37

Zdroj: shutterstock
Ak sa zemiaky podaria, sú bez konkurencie. Nové zemiaky uvarené v šupke majú zásadotvorné účinky. Farbu im dodá kurkuma a zrnko čierneho korenia umocní jej liečivé účinky.

Zdroj: instagram.com/onegreatvegan
Zemiaky umyte, aj so šupkou nakrájajte na štvrtky a uvarte domäkka. Posypte nakrájanou pažítkou, medvedím cesnakom alebo ľubovoľnou zelenou vňaťkou. Pridajte kúsok masla, osoľte a máte jednoduchú, zdravú a výbornú večeru. Zvláštnu chuť dostanú zemiaky, ak ich povaríte so zelerom.
Po uvarení ich vymiešajte alebo rozmixujte s kúskom masla a teplým mliekom na hladkú kašu. Nové zemiaky varte čo najviac v šupke, je zdravá a chutná. Ak ich chcete predsa len oškrabať, namočte ich predtým do osolenej vody, pôjde to ľahšie.
Pečené zemiaky budú chutnejšie, chrumkavejšie a upečené krásne dozlatista, ak ich pred pečením poprášite hrubou múkou. Do vody, v ktorej varíte zemiaky, vhoďte zelerovú alebo petržlenovú vňať, budú chutnejšie. Rasca sa pridáva preto, aby ste zemiaky lepšie strávili.
Zemiakový sladký tvaroh
Zemiaky uvarte vcelku, nechajte vychladnúť, ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte vaječný žĺtok, vanilkový cukor, práškový cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy a premiešajte. Z bielkov vyšľahajte nadýchaný sneh a zľahka vmiešajte do zmesi. Používajte, ak ste zabudli kúpiť tvaroh. Hravo ho nahradí.