Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kel vs kapusta: V ktorej kapustovitej zelenine je viac vitamínov?

Reklama

Vitamín A

Vitamín A
Tento vitamín je dôležitý pre zrak, zdravú kožu a sliznice. Navyše chráni pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny. V 100 gramoch čerstvého listového kelu je neuveriteľných 9 999 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, čo je 333 % odporúčanej dennej dávky (ODD). Hlávková kapusta má v rovnakom množstve 100-krát menej vitamínu A – 98 IU (3 % ODD).
STAV – 1 : 0

Vitamín C
Pravidelný prísun vitamínu C posilňuje imunitu, chráni pred infekciami a zápalovými procesmi, ktoré vznikajú pôsobením voľných radikálov. V 100 g kelových listov sa nachádza 120 mg céčka (dvojnásobok ODD), v rovnakej porcii kapusty je 36,6 g (61 % ODD).
STAV – 2 : 0

Vitamín K
Tento nenápadný vitamín potrebujeme pre pevné kosti, zároveň chráni pred degeneráciou mozgu, preto sa skúma jeho využitie pri liečbe Alzheimerovej choroby. Kel má v 100 g listov 705 mikrogramov (takmer šesťnásobok ODD) vitamínu K, kapusta 76 mikrogramov (65 % ODD).
STAV – 3 : 0

Top víťaz: Kel
KEL Kučeravý listový kel sa u nás pestuje menej, čo je veľká škoda, pretože v porovnaní s hlávkovým kelom je neporovnateľne zdravší. Zo zelenej zeleniny má najvyšší obsah antioxidantov, najmä betakaroténu, zeaxantínu a lutenínu. Rovnako ako ostatná kapustovitá zelenina je bohatý na sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré chránia pred nádorovými ochoreniami, najmä pred rakovinou hrubého čreva.

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS