Kivi vs Mandarínka: Ktoré exotické ovocie má viac vitamínov?
21. 12. 2020, 8:00

Porovnali sme a tu je výsledok.
1. Vitamíny
Tvorí ho skupina látok s podobným chemickým zložením. Najdôležitejší je retinol a karotenoidy, napríklad betakarotén. Vitamín A sa stará o dobré videnie, sliznice, kosti a krvotvorbu. Zlepšuje imunitu a chráni pred niektorými typmi nádorov. V 100 g kivi sa nachádza 87 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v rovnakom množstve mandarínkovej dužiny 681 IU. Bod pre mandarínku.
Stav - 0 : 1
2. kolo: Vitamín C
Kyselina askorbová je dôležitý antioxidant. Stará sa o správne fungovanie všetkých buniek, spolupracuje na stavbe kostí, ciev, svalov, kože, pomáha pri hojení rán, posilňuje imunitu, odbúrava cholesterol, uľahčuje vstrebávanie železa, ničí vírusy, chráni pred rakovinou. V 100 g kivi je 92,7 mg vitamínu C, čo je 1,5-násobok dennej potreby, v rovnakom množstve mandarínok je 26,7 mg. Bod pre kivi.
Stav - 1 : 1
3. kolo: Vitamín E
Silný antioxidant, ovplyvňuje tvorbu krviniek, čistí pečeň, obnovuje tkanivá, znižuje riziko infarktu a mŕtvice, je dobrou prevenciou onkologických ochorení. Nedostatok skracuje životnosť červených krviniek, spôsobuje nervové a svalové problémy, ochorenia pečene, poruchy vstrebávania tukov a zníženú funkciu pohlavných orgánov. V 100 g kivi sa nachádza 1,46 mg vitamínu E, v 100 g mandarínok 0,2 mg. Opäť bod pre kivi.
Stav - 2 : 1
Víťaz: Kivi
Chĺpkaté ovocie so zelenou dužinou plnou drobných čiernych semienok patrí medzi skutočné vitamínové bomby. V semienkach sa nachádzajú esenciálne mastné kyseliny omega-3, ktoré spolu s antioxidantmi polyfenolmi a vitamínom B6 chránia pred chorobami srdca. Kivi obsahuje aj vzácny vitamín K, ktorý je prevenciou mnohých chronických ochorení. Čerstvé a zrelé kivi pokrájajte do jogurtu, tvarohového dezertu či ovocného šalátu, plátkami ozdobte grilované kuracie prsia.