Kolíše vám hladina vitamínov v tele?
24. 7. 2014, 7:15

Lekári varujú, že užívanie doplnkového vitamínu E môže predstavovať zdravotné riziko. Ale je to na základe faktov? Podľa nového prieskumu má ľudské telo biologické mechanizmy, ktoré jednoducho eliminujú nadmerné hladiny vitamínu. Aj preto je takmer nemožné, aby sme v sebe udržiavali jeho škodlivé množstvo. Oveľa dôležitejšia je otázka jeho nedostatku. Viac ako 90 percent ľudí má totiž nedostatočné hladiny vitamínu E v strave.
Množstvo vitamínov
Tento antioxidant je životne dôležitý pre správnu funkciu mnohých orgánov, nervov a svalov. A hoci sa nachádza v oleji, mäse a v niektorých ďalších potravinách, je často spotrebovaný na nedostatočnej úrovni, a to najmä vtedy, keď sú ľudia na nízkotučnej diéte. Prečo je vitamín E bezpečný? Množstvo vitamínu sa reguluje v pečeni. Toxické hladiny vitamínu E v tele jednoducho nevzniknú.
Na rozdiel od niektorých iných vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A a D, to nie je možné. Vitamín E je známy tým, že je antikoagulačný, čiže znižuje zrážanie krvi. Tradičná medicína často predpokladala, že to môže mať za následok znepokojujúce a dokonca aj nebezpečné vykrvácanie. Ale výskum ukázal, že nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Práve naopak, vitamín E optimalizuje naše zdravie na rôznych úrovniach. Napríklad pomáha predchádzať a liečiť mnohé degeneratívne ochorenia.
Kvalita
Hlavne fajčiarom sa z krvi vytráca oveľa rýchlejšie. Výskumy potvrdili, že užívanie vitamínu E dokáže výrazne zlepšiť kvalitu i pohyblivosť spermií, ako aj ich schopnosť oplodniť vajíčko. Tento vitamín podporuje aj plodnosť nežnejšieho pohlavia, nakoľko priaznivo vplýva na ženské reprodukčné orgány, chráni pred vznikom nádorov a pomáha predchádzať potratom ako aj predčasným pôrodom. Užitočný je aj pri poruchách menštruačného cyklu.
Ak nie sú iné prekážky plodnosti (zdravotné problémy a podobne), môže teda vitamín E skutočne zvýšiť šance na splodenie bábätka. Vitamín E prijímame z potravy a medzi jeho najbohatšie zdroje patria pšeničné klíčky, za studena lisované rastlinné oleje a rôzne druhy semienok ako aj orechy. Nájdeme ho tiež v celozrnných výrobkoch, strukovinách ale napríklad aj v pečienke či vo vajíčkach.
Autor: Lea